PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Izskaidrots tumšās šokolādes pozitīvās iedarbības mehānisms

Doctus
Tas, ka tumšā šokolāde ir veselīga, nav noslēpums jau vairākus gadsimtus, bet precīzais mehānisms nebija līdz galam skaidrs. Izpētīts, ka kuņģī esošas baktērijas apēd un sagremo (fermentē) tumšo šokolādi sastāvdaļās ar pretiekaisuma īpašībām, kuras ir īpaši labvēlīgas sirdij.

„Mēs atradām divus baktēriju veidus kuņģī - "labās" un "sliktās". Labās (piemēram, bifidobaktērijas un pienskābās baktērijas) mielojas ar šokolādi. Kad Jūs ēdat tumšo šokolādi, tās aug un to sagremo, radot fermentācijas galaproduktus, kam piemīt pretiekaisuma īpašības", stāsta pētījuma līdzautors. Savukārt, „sliktās" baktērijas tiek saistītas ar iekaisuma procesiem, var izraisīt gāzu veidošanos, caurejas un aizcietējumus. Pētījuma autors skaidro, ka kakao pulveris, kas ir šokolādes sastāvdaļa, satur vairākas polifenolu vai antioksidantu sastāvdaļas (tādas kā katehīns un epikatehīns), un nedaudz uztura šķiedrvielu. Abas sastāvdaļas tiek slikti gremotas un absorbētas, bet, kolīdz tās sasniedz resno zarnu, „labie mikrobi ķeras pie darba". Pētījumā atklāts, ka šķiedrvielas tiek fermentētas un lielie polifenola polimēri metabolizēti smalkākās molekulās, kuras vieglāk tiek absorbētas. Tieši šīm mazākajām molekulām piemīt pretiekaisuma efekts. Kombinējot kakao pulvera šķiedrvielas ar prebiotikām, var panākt vispārējās veselības uzlabošanos, kā arī prebiotikas palīdz pārvērst lielās polifenola molekulas mazākās. „Kad Jūs uzņemat prebiotikas, pieaug labvēlīgās zarnu floras daudzums, kas veicina nevēlamo baktēriju izdalīšanos, līdz ar to mazinoties arī to radītajiem nevēlamajiem simptomiem". Prebiotikas ir ogļhidrāti, kas sastopami tādos produktos kā svaigi ķiploki un pilngraudu kviešu klijas, ko cilvēki nespēj sagremot, bet, kas „garšo" labajām baktērijām. Šo labo baktēriju uzturvielas var uzņemt arī no uztura bagātinātājiem. Cilvēki varētu gūt ievērojami labākus rezultātus, ēdot tumšo šokolādi ar augļiem, piemēram, granātāboliem vai acai ogām.

Avots: American Chemical Society. "Precise reason for health benefits of dark chocolate: Thank hungry gut microbes." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 March 2014.