PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Slimnīcā iegūtas infekcijas

Doctus
Viens no divdesmit pieciem pacientiem, kurš ārstējas slimnīcā, iegūst tur infekciju, secināts pētījuma, kura rezultāti publicēti žurnālā the New England Journal of Medicine.

Pētnieki secināja, ka 2011.gadā slimnīcās iegūtas 721 800 infekcijas, no tām 75 000 gadījumos iestājusies nāve, tomēr pētījumā netika analizēts, cik bieži infekcija ir patiesais nāves iemesls.

Pneimonija un infekcija ķirurģijas vietā ir biežākie infekcijas veidi - katra sastāda apmēram 22% no visām infekcijām, pēc tam seko kuņģa zarnu trakta infekcijas, piemēram, C.difficile, urīnceļu infekcijas un asins infekcijas.

Lai gan pētījumā ir aprakstīta reālā situācija, cik daudzi cilvēki cieš no slimnīcā iegūtas infekcijas, tomēr ir parādīta arī pozitīvā tendence, ka infekciju skaits samazinās. Piemēram, 2002.gadā no veselības aprūpes sistēmā iegūtām infekcijām cieta 1,7 miljoni iedzīvotāju un 155 668 inficētie pacienti nomira. 98 987 no šiem nāves gadījumiem bija infekcijas izraisīti vai veicināja nāves iestāšanos.

Eksperti atzīst, ka infekcijas risku var salīdzinoši viegli samazināt, piemēram, sepses gadījumu skaits ir samazinājies par 44%, salīdzinot 2008. un 2012.gadu. To var izdarīt, ieviešot vienkāršu pārbaužu lapu. Bet eksperti arī atzīst, ka vēl arvien nav izdarīts viss iespējamais, lai maksimāli samazinātu pacienta individuālo risku.

Piemēram, C.difficile infekcija ir kļuvusi daudz smagāka pēdējās desmitgadēs un vairāk baktērijas ir antibiotiku rezistentas. Pēc ASV Slimību profilakses un kontroles centra datiem antibiotiku rezistentas infekcijas ir cēlonis apmēram 23 000 nāves gadījumu katru gadu. Vēl arvien infekciju biežums statistiski ticami atšķiras starp valstīm.

Pētījumā tika iekļautas 183 slimnīcas.

Pirmavots: Shelley S. Magill, M.D., Ph.D., Jonathan R. Edwards, M.Stat, et al. Multistate Point-Prevalence Survey of Health Care-Associated Infections. N Engl J Med 2014; 370:1198-1208.

Foto: no Doctus arhīva

 

k