PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Stetoskopi ir vairāk kontaminēti nekā rokas

Doctus
Lai arī veselības aprūpes darbinieku rokas ir galvenais baktēriju pārneses ceļš slimnīcās, tomēr stetoskopiem arī ir liela loma. Lai šo jautājumu izpētītu, tika pētīts baktēriju skaits uz ārsta rokām un stetoskopa pēc viena pacienta izmeklēšanas. Tika pētīta bakteriālā kontaminācija uz stetoskopa diafragmas, skaņas caurules, un uz ārsta rokām. Stetoskopa diafragma bija vairāk kontaminēta par visām ārsta roku daļām, izņemot pirkstgalus.

Pētījums tika veikts Ženēvas Universitātes Slimnīcā. „Ņemot vērā, ka stetoskopus lieto neskaitāmas reizes dienā, tie nonāk tiešā kontaktā ar pacienta ādu un var pārnest vairākus tūkstošus baktēriju, ieskaitot MRSA, tāpēc mēs uzskatām stetoskopu par potenciāli nozīmīgu transmisijas faktoru", stāsta pētījuma vadītājs Didier Pittet. „No infekciju kontroles un pacientu drošības perspektīvas, stetoskops jāuzskata par ārsta roku turpinājumu un jādezinficē pēc katra kontakta ar pacientu". Šajā pētījumā izmeklēja 71 pacientu, izmantojot sterilus cimdus un sterilu stetoskopu. Pēc izmeklēšanas, tika mērīts baktēriju daudzums uz stetoskopa un uz rokām. Viskontaminētākā daļa izrādījās stetoskopa diafragma, tai sekoja skaņas caurule. Tādi paši rezultāti iegūti arī attiecībā uz MRSA-kolonizētiem pacientiem. Šis ir pirmais pētījums, kas pierāda stetoskopa kontamināciju. Secinājumā ir skaidrs - stetoskops jādezinficē pēc ikkatra pacienta!

Avots: Elsevier Health Sciences. "Physicians' stethoscopes more contaminated than palms of their hands." ScienceDaily. ScienceDaily, 27 February 2014.