PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Alerģija vai saaukstēšanās?

Doctus
Viena no problēmām vecākiem un arī ārstiem pavasarī ir atdiferencēt bērnam šķaudīšana ir saaukstēšanās vai alerģijas dēļ. Kā atdiferencēt šīs divas slimības, padomus sniedz Sinsinati Bērnu slimnīcas pediatri.

Iesnas, aizlikts vai niezošs deguns, šķaudīšana, klepus, nogurums un galvassāpes var būt simptomi pie abām slimībām, gan pie saaukstēšanās, gan pie alerģijas, tādēļ uzmanība ir jāpievērš sīkākām detaļām, kas ir nozīmīgas, lai atšķirtu šīs slimības.

Bērniem, kuriem ir pavasara alerģija biežāk ir deguna nieze; viņiem bieži ir šķaudīšanas lēkmes un viņi parasti berzē degunu augšupejošām kustībām. Viņi arī sūdzas par niezi, skrāpēšanos kaklā vai niezošām acīm, savukārt saaukstēšanās gadījumos parasti šādu pazīmju nav.

Izdalījumi no deguna alerģijas gadījumos parasti ir tīri un ūdeņainas konsistences, savukārt pacientiem ar saaukstēšanos parasti ir dzeltenīgi gļotaini izdalījumi.

Ārsti norāda, ka ir pieejams asins tests Immunocap vai RAST, kas palīdz noskrīnēt alerģiju uz specifiskiem pārtikas produktiem vai elpceļu alergēniem. RAST var nozīmēt ikviens ārsts, bet svarīgi, lai vispirms pacients vai viņa vecāki izrunājas ar ārstu. Bērniem ar sezonālu alerģiju anamnēzē simptomus jātestē uz vides alergēniem alerģijas sezonā. RAST testa rezultāti ir 10 dienu laikā, savukārt ādas alerģijas tests ir gatavs uzreiz ārsta kabinetā.

Ja vecāki atklāj, ka bērniem ir alerģija, ārsti iesaka cīnīties ar alerģiju izmantojot šādas metodes:

  • Logiem jābūt aizvērtiem laikā, kad ir augsta ziedputekšņu un sēņu sporu koncentrācija.
  • Jāmaina gaisa kondicionieru filtri katru mēnesi.
  • Bērns jāpārģērbj pārnākot mājās.
  • Drēbes ir rūpīgi jāizmazgā, lai atbrīvotu tās no āra piesārņojuma.
  • Bērnam jāmazgā seja, rokas un mati pēc atrašanās ārā.
  • Jāmazgā bērna acis un deguns ar bezrecepšu fizioloģisko šķīdumu, lai bērniem esot ārā novērstu ziedputekšņu un sēnīšu sporu nonākšanu acīs.
  • Samazināt āra aktivitātes agri no rīta, jo ziedputekšņu koncentrācija no rīta ir augstāka.
  • Braucot ar mašīnu, logiem jābūt aizvērtiem, lai ziedputekšņi nenonāk mašīnas salonā.
  • Jāpārliecinās, lai bērns lieto pret alerģijas medikamentus katru dienu ziedputekšņu sezonā.

Pirmavots: Cincinnati Children's Hospital Medical Center. Is it just a cold or is it allergies?. ScienceDaily. ScienceDaily, 7 April 2014.