PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Diabēts un seksuālā disfunkcija

G. Erta
Cukura diabēts (CD) ir viena no visbiežākajām hroniskajām slimībām, kas saistīta ar seksuālo disfunkciju. Gan pacientiem, gan ārstiem tas ir delikāts sarunu temats, taču, tiklīdz tas izrunāts un atrisināts, pacienti var gūt uzlabojumu vairākās veselības jomās.

Epidemioloģija un riska faktori

Pētījumos pierādīts, ka vīriešiem, kam diagnosticēts CD, ir trīs reizes lielāks risks, ka attīstīsies seksuāla disfunkcija. Sievietēm korelācija starp diabētu un seksuālo disfunkciju ir mazāk pārliecinoša. Novērots, ka sievietēm seksuālā disfunkcija vairāk saistīta ar sociālajiem un psiholoģiskajiem aspektiem.

Hiperglikēmiju uzskata par vienu no patoģenētiskajiem faktoriem, kas nosaka erektilās disfunkcijas (ED) attīstību. Diabēta pacientiem bieži vien ir arī hipertensija, dislipidēmija, liekais svars, kaitīgi ieradumi (smēķēšana), kas paši par sevi ir seksuālās disfunkcijas riska faktori gan vīriešiem, gan sievietēm. []

ED ir bieža veselības poblēma, kas pieaug līdz ar vecumu. ED sastopamība: 1—10% vīriešu, kas jaunāki par 40 gadiem, 2—9% vīriešu 40—49 gadu vecumā, 20—40% vīriešu 60—69 gadu vecumā, augstāko līmeni sasniedzot vīriešiem, kas vecāki par 70 gadiem (50—100%).

Vairākos pētījumos pierādīta korelācija starp ED un lielāko daļu sirds un asinsvadu sistēmas slimību riska faktoru, piemēram, smēķēšanu [], hipertensiju [], hiperlipidēmiju [], metabolo sindromu. [] Vērojama korelācija arī ar depresiju [] un sliktu vispārējo veselības stāvokli. [] Turklāt ED ir marķieris, kas korelē ar ievērojami paaugstinātu sirds un asinsvadu sistēmas slimību, insulta risku un visu cēloņu mirstību. [] ED var samērā viegli diagnosticēt, ievācot anamnēzi vai izmantojot standartizētu aptaujas anketu (International Index of Erectile Function).

Vairāki medikamenti, ko bieži ordinē diabēta pacientiem, piemēram, antihipertensīvie līdzekļi (β blokatori, tiazīdu grupas līdzekļi, spironolaktons), psihotropie medikamenti (antidepresanti) un fibrāti, var veicināt ED attīstību. Lai gan medikamenti tikai 5% gadījumu ir tiešs ED cēlonis, tomēr medikamentu klāsts, kas var veicināt ED, ir iespaidīgs. Interesanti, ka mērens alkohola patēriņš (ne vairāk par 5% no kopējā dienas kaloriju patēriņa) pret ED iedarbojas aizsargājoši. []

Patoģenēze

Diabēta ED patoģenēze ir daudzfaktoru, nozīme ir gan psiholoģiskiem faktoriem, gan vaskulopātijai, neiropātijai, viscerālai adipozitātei, insulīna rezistencei un hipogonādismam.

Esposito ar kolēģiem [] diabēta pacientiem ar ED, salīdzinot ar nediabēta pacientiem, konstatēja cirkulējošā endotēlija mikrodaļiņu koncentrācijas pastiprināšanos, kas liek domāt, ka arī endotēlija disfunkcijai ir nozīme ED patoģenēzē.

Pavājināta testosterona koncentrācija konstatēta 25% vīriešu ar 2. tipa CD, kas saistīta ar vāju luteinizējošā hormona (LH) un folikulus stimulējošā hormona (FSH) koncentrāciju. [] Testosteronu izraksta pacientiem ar hipogonādismu, lai gan pirms tam rūpīgi būtu jāizvērtē ieguvumu un riska attiecība. []

Diabēta pacientiem insulīnrezistences dēļ bieži ir gan zems seksa hormonu saistošā globulīna (SHBG) līmenis, gan arī paaugstināta aromatāzes aktivitāte, kas viscerālos taukaudos rada testosterona konversiju estrogēnos, paaugstinās arī iekaisuma citokīnu līmenis, kas nomāc gonadotropīnu atbrīvojošā hormona un LH sekrēciju. [] Bellastella ar kolēģiem [] skaidro, ka hipogonadotropam hipogonādismam iespējama arī autoimūna patoģenēze.

Klīniskie novērojumi liecina, ka aptaukošanās sekmīga ārstēšana vīriešiem rada testosterona koncentrācijas pastiprināšanos un estrogēna koncentrācijas pavājināšanos asinīs.

Ārstēšana

ED daudzfaktoru etioloģijas dēļ diabēta slimnieku ārstēšanā nepieciešama vispusīga pieeja. Vispirms jānovērš ietekmējamie riska faktori un jāveicina veselīgs dzīvesveids. Terapijas iespējas skat. 1. tabulā.

Kopsavilkums par terapijas iespējām vīriešiem Kopsavilkums par terapijas iespējām vīriešiem
1. tabula
Kopsavilkums par terapijas iespējām vīriešiem

Glikēmijas kontrole un dzīvesveida izmaiņas

Dzīvesveida izmaiņas: fizisko aktivitāšu kāpināšana, sabalansēta diēta ar mazinātu kaloriju patēriņu.

Ārstēšanās galvenokārt ir adekvāta CD kompensācijas nodrošināšana, ar šo terminu saprotot glikēmijas normalizēšanu, normotensiju, normolipidēmiju. Vairākos pētījumos pierādīts, ka, optimizējot glikēmiju, ED var veiksmīgi izārstēt. Personalizētu CD ārstēšanu skat. attēlā un 2. tabulā.

Cukura diabēta personalizēta ārstēšana Cukura diabēta personalizēta ārstēšana
2. tabula
Cukura diabēta personalizēta ārstēšana

Farmakoloģiskā terapija

PDE5 inhibitori tiek uzskatīti par pirmās izvēles terapiju ED gadījumā. [] Sildenafils, vardenafils un tadalafils ir nopērkami visā pasaulē. Tie visi apliecinājuši efektivitāti diabēta pacientu ārstēšanā [], lai gan ziņots, ka vīrieši, kam ir CD un ED, uz PDE5 inhibitoriem reaģē mazāk. [] Nejaušināta iedalījuma un ar placebo kontrolētā pētījumā (268 vīrieši ar CD un ED) erekcijas uzlabošanos novēroja 56% pacientu, kas lietoja sildenafilu no devas atkarīgā veidā, un tikai 10% kontroles grupā. [] Divu citu daudzcentru un ar placebo kontrolētu pētījumu [] dati liecina, ka ārstēšana ar vardenafilu (10 mg/20 mg) vai tadalafilu (10 mg/20 mg) uzlabo erekciju attiecīgi 57%/72% un 56%/64% pacientu, bet placebo grupā uzlabojums ir 13% un 25%.

Medikamenti hiperglikēmijas ārstēšanai pacientiem  ar 2. tipa cukura diabētu Medikamenti hiperglikēmijas ārstēšanai pacientiem  ar 2. tipa cukura diabētu
Attēls
Medikamenti hiperglikēmijas ārstēšanai pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu

Tomēr, ja izmanto šo terapijas veidu, īpaši jāuzmanās gadījumos ar nestabilu un smagu stenokardiju, svaigu infarktu, dažu aritmiju gadījumā, slikti kontrolētas hipertensijas gadījumā, nav pieļaujama nitrātu līdztekus lietošana. Pirms terapijas ar PDE5 inhibitoru diabēta pacientiem būtu jākonsultējas ar ārstu.

Testosterona aizvietošanas terapija ieteicama vīriešiem ar ED, kuriem konstatē zemu testosterona līmeni, protams, izvērtējot ieguvumus un risku.

Seksuālā disfunkcija sievietēm ar cukura diabētu

Lielos epidemioloģiskos pētījumos konstatēts, ka seksuālā disfunkcija sievietēm (FSD) svārstās 40—60% robežās, [] lielāka izplatība ir sievietēm pēc menopauzes. []

Riska faktoru kategorijas, kas saistītas ar seksuālo disfunkciju sievietēm:

  • novecošanās; []
  • cukura diabēts; []
  • sirds un asinsvadu sistēmas slimības; []
  • hipertensija;
  • uroģenitālās slimības; []
  • psihiski/psiholoģiski traucējumi; []
  • vēzis; []
  • citas hroniskas slimības. []

Turklāt nozīme ir arī sociālai izolācijai, materiālām grūtībām, bezdarbam, reliģiskajai pārliecībai un fizisko aktivitāšu trūkumam. []

Riska faktori

FSD sievietēm, kas slimo ar CD, aprakstīta kopš 1980. gada. Nesenā meta-analīzē [] par 26 pētījumiem (3168 sievietes ar CD un 2823 dalībnieki kontroles grupā) konstatēts, ka FSD ir biežāk un tā saistīta ar mazāku Female Sexual function Index (FSFI) skaitli diabēta pacientēm nekā kontroles grupai. Turklāt meta-regresijā starp neatkarīgajiem mainīgajiem tikai ķermeņa masas indekss bija nozīmīgi saistīts ar FSFI efekta lielumu (p = 0,005), kas liecina, ka biežāk zemāki FSFI rezultāti ir sievietēm ar FSD un sievietēm ar lieko svaru, kurām diagnosticēts CD. Pētījumos par 1. tipa CD pacientēm pierādīts, ka šīm pacientēm FSD galvenokārt korelē ar tādiem psiholoģiskiem faktoriem kā depresija, trauksme un ģimenes stāvoklis. Lielā pētījumā [] par 625 sievietēm ar 1. tipa CD secināts, ka depresija ir galvenais faktors, kas korelē ar seksuālo disfunkciju. Ja FSD salīdzina ar vīriešu ED, tad FSD patoģenēzē  nozīmīgāki ir psiholoģiskie un sociālie aspekti, kaut gan arī sievietēm vajadzīgs normāls dažādu hormonu līmenis, lai realizētos fizioloģiskā seksuālā aktivitāte. Neapmierinoši kompensēts CD var ietekmēt visu šo integrēto sistēmu.

Ārstēšana

Pašlaik nav konkrētu vadlīniju, bet ārstēšanas plānā noteikti būtu iekļaujamas izmaiņas dzīvesveidā (svara kontrole, veselīga diēta, regulāras fiziskās aktivitātes), optimāla CD metabolā kompensācija, psihoterapija, medikamenti, depresijas (ja tāda ir) ārstēšana, hormonaizvietojoša terapija pēc menopauzes, fizikālā medicīna.

Kopsavilkums

  • Lai gan daudzos pētījumos iegūti dažādi rezultāti, pētniecība šajā jomā tikai sāk attīstīties.
  • ED ir neatkarīgs prognozes marķieris kardiovaskulāriem notikumiem CD pacientiem.
  • Rūpīgas anamnēzes ievākšana par šo veselības aspektu prasa vairāk laika, bet galu galā var palīdzēt efektīvāka rezultāta sasniegšanā.
  • Ārstam ar jebkuru pacientu jāprot/jāspēj runāt par jebkuru tēmu, arī par šo.

Raksts žurnālā