PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ekonomikas eksperti: viens insulta pacients gadā izmaksā 6800 EUR

Biedrība "ParSirdi.lv"
Ekonomikas eksperti: viens insulta pacients gadā izmaksā 6800 EUR
Šodien visā Eiropā un arī Latvijā tiek atzīmēta Eiropas Insulta diena. Tās ietvaros notikušajā publiskajā diskusijā „Insulta profilakses nozīme ilgdzīvojošā sabiedrībā" ārsti un nozares eksperti vairākkārt uzsvēra nepieciešamību tūlītējai atbildīgo amatpersonu rīcībai insulta profilakses uzlabošanā, norādot uz slikto situāciju primārajā veselības aprūpē un medikamentu pieejamībā.

Kā ziņots iepriekš, Latvijā ir 2,5 reizes augstāka mirstība no insulta nekā vidēji Eiropas Savienībā - attiecīgi 124 mirušo/100 000 iedzīvotāju Latvijā pret 50 mirušo/100 000 iedzīvotāju ES.

Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas (LVEA) valdes priekšsēdētāja Daiga Behmane, kuras vadībā veikti jaunākie aprēķini par insulta izplatību un seku izmaksām valstij un indivīdam uzsver - skaitļi apliecina, ka ekonomējot uz insulta profilaksei un primārai aprūpei nepieciešamajiem līdzekļiem, iestājoties insulta gadījumam, izmaksas uz katru insulta pacientu sasniedz 6800 EUR gadā. D.Behmane: „Saskaņā ar LVEA jaunākā pētījuma datiem, katru gadu valstī vidēji ar insultu saslimst 10 500 cilvēku, izmaksas insulta gadījumu ārstēšanā tuvojas 70 milj.EUR gadā, turklāt no visām šīm izmaksām 30% ir jāsedz pacientam pašam.

Diskusijas dalībnieki - kardiologi un neirologi - uzsvēra, ka, pieaugot iedzīvotāju dzīvildzei vairāk jādomā par veselīgi nodzīvotiem gadiem, tāpēc par insulta ierobežošanu ir pamats runāt arvien vairāk. Insults daudzos gadījumos ir novēršams, savlaicīgi diagnosticējot riskus, tostarp, mirdzaritmiju vai hipertensiju, kā arī uzsākot atbilstošu ārstēšanu. Pacientu biedrības „ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa: „Mēs - pacienti - aicinām atbildīgās institūcijas un valsts budžeta politikas plānotājus ieklausīties speciālistu ieteikumos, ņemot vērā arī aprēķinus, kas liecina, ka valstī ik gadu ir milzīgi izdevumi, kas saistīti ar insulta pacientu aprūpi. Tāpēc uzskatām, ka nekavējoties nepieciešami līdzekļi šīs postošās saslimšanas profilaksei un risku ārstēšanai, tostarp arī medikamentu pieejamībai, lai pēc iespējas mazinātu insulta saslimšanas, invaliditātes un nāves gadījumus!"

Saskaņā ar speciālistu teikto, liela daļa saslimušo iepriekš nav zinājuši par insulta riskiem, nav atpazinuši simptomus un līdz ar to nav arī atbilstoši ārstējušies.  Šogad, atzīmējot Eiropas Insulta dienu, īpaša uzmanība, tiek pievērsta mirdzaritmijai -  izplatītiem sirds ritma traucējumiem, kuri vērtējami, kā viens no bīstamākajiem insulta riska faktoriem. Pārciešot šādu insultu, vairāk nekā 1/4 pacientu mirst, bet lielai daļai pacientu ir risks palikt paralizētiem un kopjamiem.

Vakar ES mājā notikušajā diskusijā piedalījās Latvijas Kardiologu biedrības prezidents prof.Andrejs Ērglis, Latvijas Insulta biedrības valdes priekšsēdētāja, docente dr.med.Evija Miglāne, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas neiroloģe dr.Ilga Ķikule, P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs prof.Andrejs Millers, LR Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Renārs Putniņš, Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas valdes priekšsēdētāja Daiga Behmane, pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa, ģimenes ārste Sandra Gintere un insulta pacienti.

Diskusijas dalībnieki Diskusijas dalībnieki
Diskusijas dalībnieki

* Dati no European Health for All Database (HFA-DB) un Slimību profilakses un kontroles centra 

Foto: Kaspars Garda