PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Izskaidrota saistība starp smēķēšanu un izglītības līmeni

Doctus
Ir pierādīts, ka pieaugušie ar augstāku izglītības līmeni smēķē retāk nekā pieaugušie ar zemāku izglītības līmeni, bet šīs nevienlīdzības iemesli līdz šim nebija īsti skaidri.

Nesen veiktā pētījumā pierādīja, ka saistību starp smēķēšanu un izglītības līmeni var izskaidrot ar cilvēka raksturojumu un izvēlēm, kas tika izdarītas pirms pusaudžu vecuma. Pētījumā tika vākti dati ilgāk nekā 14 gadus, lai noskaidrotu saistību starp smēķēšanu un iegūto izglītības līmeni atkarībā no cilvēka pieredzes pusaudžu vecumā. Izrādās, ka atšķirības smēķēšanā un izglītības līmenī jau izveidojas 12 gadu vecumā, ilgu laiku pirms vispār tiek domāts par augstākās izglītības iegūšanu.

Pētnieki atklāja, ka skolas iekšējie kārtības noteikumi, vienaudži un gaidas par nākotni 13 - 15 gadu vecumā, nosaka to, vai cilvēks smēķēs 26 - 29 gadu vecumā. Tas nozīmē, ka nevis jāmazina atšķirības izglītības līmeņos, lai samazinātu smēķētāju skaitu, bet gan jānoskaidro rakstura īpašības, kuras pirms 12 gadu vecuma nosaka, vai cilvēks vēlākos gados smēķēs un neturpinās studijas, lai iegūtu augstāko izglītību. Ļoti liela loma varētu būt ģimenei, kurā bērns aug un bērna ne kognitīvajām īpašībām varētu būt daudz lielāka loma saistībā starp izglītības līmeni un smēķēšanu, nekā iepriekš domāts.

Kopumā pētnieki secināja, ka atšķirības izglītības līmenī un smēķēšanas statusā jāskaidro ar faktoriem, kas attīstās bērnībā, nevis jāsaka, ka cilvēki ar augstāku izglītības līmeni nesmēķē, jo vairāk rūpējas par savu veselību.

 

Pirmavots: Vida MaralaniUnderstanding the links between education and smoking. Social Science Research, 2014.