PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Samazinot sešu riska faktoru izplatību, varētu novērst 37 miljonus nāves gadījumu

Doctus
Samazinot vai ierobežojot tikai sešus ietekmējamos riska faktorus - smēķēšanu, pārmērīgu alkohola un sāls lietošanu, augstu asinsspiedienu un glikozes līmeni asinīs un aptaukošanos - varētu novērst priekšlaicīgu nāvi 37 miljoniem cilvēku visā pasaulē no ne infekcijas slimībām, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā The Lancet.

Uztraucoši ir tas, ka, nesasniedzot šos mērķus, 2025. gadā šie riska faktori rezultēsies ar 38,8 miljoniem priekšlaicīgas nāves gadījumu ne infekcijas slimību dēļ - sirds asinsvadu slimības, hroniska plaušu slimība un cukura diabēts - , tas būs par 10,5 miljoniem nāves gadījumu vairāk nekā 2010.gadā.

Šis ir pirmais pētījumā, kurā analizēta riska faktoru samazināšanas ietekme pasaules mērogā. Izmantojot valstu līmeņa datus un riska faktoru un epidemioloģiskos modeļus, profesors Majid Ezzati no Londonas ar kolēģiem aprēķināja kāds ieguvums būtu, ja samazinātu katru no sešiem ietekmējamajiem riska faktoriem: smēķēšana (30 līdz pat 50% samazinājums), alkohola lietošana (10% samazinājums), sāls patēriņš (30% samazinājums), augsts asinsspiediens (25% samazinājums) un apturēt aptaukošanās un cukura diabēta saslimstības pieaugumu. Kopumā pētījuma rezultāti uzrāda, ka sasniedzot mērķi ar šiem sešiem riska faktoriem, izdotos samazināt priekšlaicīgas nāves risku par 22% vīriešiem un par 19% sievietēm 2025.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu. Pasaulē šis uzlabojums būtu līdzvērtīgs aizkavētiem vai novērstiem 16 miljoniem nāves gadījumu 30 - 70 gadu vecā populācijā un 21 miljonu nāves gadījumu populācijā virs 70 gadiem. Pētnieki norāda, ka lielākais ieguvums ir no smēķēšanas un augsta asinsspiediena samazināšanas.

Pētnieki atzīst, ka lielākie ieguvumi būs novērojami zemu un vidēju ienākumu valstīs, kurās varētu novērst 31 miljonu nāves gadījumu. 

Pirmavots: Vasilis Kontis, Colin D Mathers, Jürgen Rehm, Gretchen A Stevens, Kevin D Shield, Ruth Bonita, Leanne M Riley, Vladimir Poznyak, Robert Beaglehole, Majid Ezzati. Contribution of six risk factors to achieving the 25×25 non-communicable disease mortality reduction target: a modelling study. The Lancet, 2014.