PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

SKDS pētījums par mamogrāfijas veikšanu

Doctus
SKDS pētījums par mamogrāfijas veikšanu
Jau ceturto gadu Latvijas Basketbola savienība sadarbībā ar krūts vēža pacientu atbalsta biedrību „VITA" organizē krūts veselības informatīvo kampaņu „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!".

Pēc Latvijas Basketbola savienības iniciatīvas šī gada janvārī tika veikta Latvijas iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu sabiedrības viedokli ne tikai par basketbola pozīciju Latvijā citu sporta veidu vidū, bet arī krūts veselības pārbaudēm, izmantojot mamogrāfijas metodi. Latvijassieviešu basketbola izlases sociālais projekts „Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!" ir biežāk dzirdētā ar basketbolu saistītā kampaņa.

Pētījumu veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS. Tajā piedalījās 1005 respondenti no visas Latvijas vecumā no 15 - 74 gadiem. Aptauja tika izplatīta internetā.

Sievietes krūts veselību pārbauda arvien biežāk

Sievietēm vecumā no 50 - 69 gadiem (199 respondenti) tika lūgts atbildēt uz jautājumu, vai viņas pēdējo divu gadu laikā veikušas krūts profilaktisko izmeklēšanu (mamogrāfiju). 63% aptaujāto atzina, ka ir veikušas krūts veselības pārbaudi ar mamogrāfijas metodi. Visbiežāk tās ir sievietes ar augstāko izglītību un vidēji augstiem ienākumiem. Aktīvi savu veselību pārbauda sievietes no Zemgales. Savukārt 28% atklāja, ka pēdējo divu gadu laikā to nav veikušas. 6% respondentu pārbaudījušas savu krūts veselību, apmaksājot to no personīgiem līdzekļiem, 2%, izmantojot apdrošināšanas polisi, savukārt 1% nevēlējās atbildēt uz šo jautājumu.

Sievietes, kuras atbildēja noraidoši par krūts veselības pārbaudi pēdējo divu gadu laikā, 54% norādīja, ka tuvākajā laikā plāno veikt šo procedūru, 20% respondentu nebija pārliecināti, vai to darīs. 19% aptaujāto paļaujas uz savu ārstu, kas, nepieciešamības gadījumā, norīkos uz krūts veselības pārbaudi ar mamogrāfijas metodi. 7% pārliecināti atbildēja, ka šo procedūru neveiks.

Ik gadu gandrīz 200 tūkstoši sieviešu vecumā no 50 līdz 69 gadiem Latvijā saņem valsts nosūtītu uzaicinājuma vēstuli veikt krūšu izmeklējumu ar mamogrāfijas metodi bez maksas. Nacionālā veselības dienesta dati rāda, ka tikai aptuveni 34% sieviešu to veic. Tas ir kritiski maz, ņemot vērā, ka paaugstināts krūts vēža saslimšanas risks ir tieši sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem.

43% aptaujāto zina, ka viņa tuviniece pārbauda savu krūts veselību regulāri. Respondentiem, kuri nav vecuma grupā no 50 - 69 gadiem, tika lūgts atbildēt uz jautājumu, vai viņu tuvāko cilvēku lokā ir kāda sieviete vecumā no 50 - 69 gadiem, piemēram, māte, māsa, sieva, ļoti tuva draudzene u.tml., un vai viņa pēdējo divu gadu laikā ir veikusi mamogrāfiju. Starp 806 respondentiem lielākajai daļai (86%) ir zināma sieviete vecumā no 50 - 69 gadiem, 12% nav paziņu lokā šāda vecuma sieviete, taču 2% nevarēja atbildēt uz šo jautājumu. Būtiski, ka lielākā daļa aptaujāto (43%), kuru tuvāko cilvēku lokā ir kāda sieviete vecumā no 50 - 69 gadiem (691 respondents), zina, ka konkrētā sieviete ir veikusi krūts veselības pārbaudi. 30% par to nav informācijas, savukārt 27% droši atzīst, ka zināmā sieviete nav veikusi krūts profilaktisko pārbaudi.

Lielākā daļa atgādinās sievietei par nepieciešamību pārbaudīt krūtis. Gandrīz puse aptaujāto (44%), kuru tuvāko cilvēku lokā ir kāda sieviete vecumā no 50 - 69 gadiem un kura pēdējo divu gadu laikā nav veikusi mamogrāfiju (390 respondenti) atklāja, ka neatgādinās sev zināmajai sievietei par krūts veselības pārbaužu nepieciešamību, gluži vienkārši tāpēc, ka ģimenē par šādām tēmām netiek runāts, vai arī respondentu šis temats neinteresē. Tomēr, par laimi, lielākā daļa aptaujāto (46%) apsolīja, ka atgādinās savai tuviniecei par nepieciešamību veikt mamogrāfiju. Visbiežāk tā atzina sievietes, kas dzīvo laukos.

Rozā lentītes draudzības gājiens

Sievietes veselība ir dārgums, kas jāsargā. 2014. gada 25. maijā jau ceturto gadu notiks rozā lentītes draudzības gājiens no Brīvības pieminekļa līdz Arēna Rīga „Ejam kopā, lai dzīvotu!".

Ir svarīgi, lai sievietes sadzird aicinājumu pārbaudīt krūšu veselību. Ir svarīgi, lai Latvijā sievietēm laicīgi tiktu diagnosticēts un ārstēts krūts vēzis. Ir svarīgi, lai mūsu sievietes dzīvotu un būtu kopā ar mums! Piedalies gājienā! Tas notiks no Brīvības pieminekļa līdz Arēna Rīga, kur varēs vērot labdarības basketbola spēli starp Latvijas un Grieķijas sieviešu basketbola izlasēm. Gājiena dalībniekiem ieeja spēlē bez maksas! Tiekamies pie Brīvības pieminekļa jau no plkst. 13:00. Vairāk informācijas www.pārbaudikrūtis.lv.