PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Svara samazinājums jebkurā vecumā uzlabo sirds un asinsvadu veselību

Doctus
Svara samazinājums jebkurā vecumā ir nozīmīgs faktors sirds un asinsvadu sistēmas veselībai, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā The Lancet Diabetes & Endocrinology

Pētījumā tika izvērtēti ilgtermiņa ieguvumi no svara izmaiņām uz kardiovaskulārajiem riskiem britu vīriešiem un sievietēm. Pētnieki pierādīja, jo ilgāk cilvēkam ir palielināta ķermeņa taumasa (adipozitāte) pieaugušā vecumā, jo lielāks risks, ka attīstīsies sirds un asinsvadu sistēmas slimības vēlākos gados, tai skaitā, miega artērijas sieniņas sabiezēšana, paaugstināts sistoliskais asinsspiediens un paaugstināts cukura diabēta risks.

Tomēr šajā pētījumā pirmo reizi arī tika pierādīts, ka pieaugušajiem, kuri samazina svaru par vismaz vienu ĶMI kategoriju (no aptaukošanās uz lieku ķermeņa svaru vai no lieka ķermeņa svara uz normālu) pieaugušo vecumā, pat tad, ja viņi vēlāk atgūst svaru, ir novērojams sirds asinsvadu slimību notikumu samazinājums.

Pētījumā tika iekļauti 1273 vīrieši un sievietes. Visi pētījuma dalībnieki tika sadalīti vairākās grupās atkarībā no ĶMI un vecuma grupas (normāls svars, lieks ķermeņa svars, aptaukošanās bērnībā, 36, 43, 53 un 60-64 gadu vecumā).

Kardiovaskulārā fenotipēšana vecumā starp 60 un 64 gadiem ar miega artērijas sieniņas biezuma mērīšanu tika izmantota, lai novērtētu aptaukošanās efektu uz sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem.

Pētījums ir unikāls ar to, ka pētījuma dalībnieki tika novēroti ilgstoši, ilgāk nekā 60 gadus, kas ļāva novērtēt svara izmaiņas un to ietekmi uz kardiovaskulārajiem notikumiem. Pētījuma rezultāti norāda, ka svara samazinājums jebkurā vecumā ir saistīts ar ilgtermiņa ieguvumu attiecībā uz sirds un asinsvadu sistēmas veselību.

Pētījuma rezultāti vēlreiz apliecina, cik ļoti liela loma ir svara samazināšanas programmām sabiedrības veselības jomā. Pat neliels svara samazinājums sniedz ieguvumus attiecībā uz sirds un asinsvadu sistēmu. Pētnieki arī atgādina, ka cilvēkiem ar lieko svaru, ieviešot pat minimālas izmaiņas dzīvesveidā (nedaudz samazinot uzņemto kaloriju daudzumu un palielinot fiziskās aktivitātes) izdodas ievērojami samazināt svaru.

 

Pirmavots: Marietta Charakida, Tauseef Khan, William Johnson, Nick Finer, John Woodside, Peter H Whincup, Naveed Sattar, Diana Kuh, Rebecca Hardy, John Deanfield.Lifelong patterns of BMI and cardiovascular phenotype in individuals aged 60–64 years in the 1946 British birth cohort study: an epidemiological study.The Lancet Diabetes & Endocrinology, 2014.