PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ārsti arvien vairāk sāk atzīt elekronisku saziņu ar pacientu

Doctus
40% ārstu tic, ka digitālo tehnoloģiju izmantošana saziņā ar pacientu uzlabo ārstēšanas iznākumu, un tikpat daudz ārstu atzīst, ka pēdējo gadu laikā ir palielinājuši savu komunikāciju ar pacientiem, izmantojot digitālās tehnoloģijas, secināts ASV veiktā pētījumā.

Digitālās tehnoloģijas iekļauj visu, sākot no pacientu portālu lietošanas, e-pastiem, īsziņām līdz pacientiem domātu lietotņu ieteikšanai un pacientu novērošanai, izmantojot lietotnes viedtālruņos.

Vairāk nekā trešā daļa ārstu saviem pacientiem iesaka lietot pacientiem domātās lietotnes viedtālruņos un datoros. Vairāk nekā 20% ārstu novēro savus pacientus, izmantojot mobilās lietotnes viedtālruņos. 22% ārsti sarakstās ar pacientiem ar īsziņu vai e-pastu palīdzību. Caur pacientu portāliem ar pacientiem sazinās gandrīz ceturtā daļa ārstu. Videokonsultācijas tomēr vēl arvien nav bieži izplatītas, tās izmanto mazāk nekā 10% ārstu.

Pētnieki norāda, ka televeselība turpmāk kļūs par arvien nozīmīgāku veselības aprūpes sniegšanas elementu. Tā var palīdzēt mazināt rindas un uzlabot pieejamību, jo mazsvarīgākus jautājumus var atrisināt attālināti, nav nepieciešama vizīte ārsta kabinetā. Tomēr pētnieki norāda, ka elektroniskas vizītes var piedāvāt tikai tiem pacientiem, kas jau iepriekš ir saņēmuši ārstēšanu ārsta kabinetā, pirmā vizīte nedrīkst būt elektroniska. Sākotnēji ļoti svarīgi ir izveidot ārsta pacienta attiecības un tikai tad var izvēlēties kanālus, kā komunicēt savā starpā.

 

Pirmavots: Terry K. Physicians Warm to Digital Communications With Patients. Medscape Medical News, June 12, 2014.