PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Astmas kontrole labāka, ja lieto divus medikamentus

Doctus
Cilvēkiem ar astmu ir lielāks ieguvums simptomu kontrolei no kombinētiem medikamentiem, nekā kāda medikamenta monoterapijas, secināts Dānijā veiktā meta-analīzē.

Pētījuma mērķis bija novērtēt astmas paasinājumu terapijas efektivitāti un drošību ar dažādām ārstēšanas stratēģijām.

Šis bija sistemātisks pētījumu apkopojums un tīkla meta-analīze, izmantojot Bajesīna statistisku.

Pētījumā tika iekļauti pētījumi ar pieaugušajiem, kuriem ir astma un kuri lietoja nejaušināti izvēlētu uzturošo terapiju vismaz 24 nedēļas. Inhalējamo zemas devas kortikosteroīdu terapija bija kā salīdzinošā stratēģija. Primārais iznākums bija smagu astmas paasinājumu biežums. Medikamenta lietošanas pārtraukšana tika analizēta kā drošuma iznākums.

Kopumā pētījumā tika iekļauti 64 pētījumi ar 59 622 novērotajiem pacientgadiem, kuros salīdzināja 15 dažādas stratēģijas un placebo. Kā efektīvākā uzturošā terapija smagas astmas paasinājumu profilaksei tiek ieteikta kombinētā terapija ar inhalējamiem kortikosteoīdiem un ilgstošas darbības bēta agonistiem. Smagu astmas paasinājumu biežums, lietojot šo kombinēto terapiju, salīdzinājumā ar inhalējamajiem kortikosteroīdiem, bija 0,44 (95% TI [0,29 - 0,66]). Citām ārstēšanas kombinācijām nenovēroja pārākumu par inhalējamiem kortikosteroīdiem, savukārt visas medikamentu monoterapijas uzrādīja sliktākus rezultātus nekā zemas devas inhalējamie kortikosteroīdi. Drošība bija labāka konvenciālajai terapijai.

Pētnieki secināja, ka kombinētā terapija ar inhalējamajiem kortikosteroīdiem un ilgstošas darbības bēta agonistiem ir visefektīvākā un drošākā metode, lai pasargātu pacientu no smagu astmas lēkmju paasinājumiem.

Pirmavots: Loymans RJB, Gemperli A, Cohen J, Rubinstein SM, Sterk PJ, Reddel HK, Jüni P, ter Riet G. Comparative effectiveness of long term drug treatment strategies to prevent asthma exacerbations: network meta-analysis. BMJ , 2014;348:g3009.