PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Laulības un sirds veselība

Doctus
Sirdslietas var reāli ietekmēt sirds veselību. Arvien pieaug pierādījumi, ka sociālo attiecību kvalitāte un modelis var ietekmēt dažādus veselības iznākumus, tai skaitā, sirds slimības, secināts nesen veiktā pētījumā.

Pētījuma mērķis bija pierādīt, ka pastāv saistība starp pāra savstarpējām attiecībām un agrīnu pangu attīstību miega artērijā.

Pētījumā tika iekļauti 281 veseli, strādājoši, pusmuža pieaugušie, kuri bija precējušies vai dzīvoja ar partneri kā laulāts pāris. Partneru attiecības tika uzraudzītas katru stundu četras dienas, partneru attiecības pēc novērošanas atzina par pozitivām vai negatīvām. Tāpat visiem dalībniekiem mērīja miega artērijas sieniņas biezumu. Tiem partneriem, kuru attiecības bija negatīvas novēroja biezāku miega artērijas sieniņu. Pētnieki norāda, ka šī saistība nav izskaidrojama ar citiem uzvedības vai bioloģiskiem riska faktoriem. Saistība saglabājās arī starp dažāda vecuma pāriem un pāriem ar dažādu izglītības līmeni un rasi.

Pētnieki uzsver, ka, tā kā pētījums tika veikts vienā laika punktā, par cēloņu un seku attiecību runāt nevar, bet droši var apgalvot, ka pastāv cieša korelācija starp pāra attiecībām un sirds veselību. Līdz ar to autori iesaka veselības aprūpes sniedzējiem pāra attiecības uzskatīt par būtisku faktoru pāra veselībai, jo tās var gan veicināt veselību, gan arī tai kaitēt.

Pirmavots: Nataria Tennille Joseph, Thomas W. Kamarck, Matthew F. Muldoon, Stephen B. Manuck. Daily Marital Interaction Quality and Carotid Artery Intima-Medial Thickness in Healthy Middle-Aged Adults. Psychosomatic Medicine, 2014; 76 (5): 347.