PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Deputāti un atbildīgās institūcijas vienojas risināt jautājumus par C hepatīta terapijas kompensāciju jau augustā

Hepatīta biedrība
Deputāti un atbildīgās institūcijas vienojas risināt jautājumus par C hepatīta terapijas kompensāciju jau augustā
No visām Eiropas Savienības dalībvalstīm Latvija ir vienīgā, kurā šobrīd C hepatīta ārstēšana netiek kompensēta pilnā apmērā. Ir panākta vienošanās, ka jau augustā Hepatīta biedrība, par veselības aprūpi atbildīgās Saeimas komisijas, Veselības ministrija, kā arī citas kompetentas institūcijas un ārsti - infektologi kopīgi strādās pie plāna C hepatīta pacientu atbalstam.

Preses konferences "Pasaules Hepatīta dienas prioritāte Latvijā – C hepatīts” laikā š.g. 25.jūlijā ir panākta vienošanās starp valsts institūciju pārstāvjiem par tikšanos, kuras laikā tiks precizēts rīcības plāns ārstēšanas pakalpojumu pieejamības uzlabošanai un meklēti  risinājumi papildus finansējuma piešķiršanai C hepatīta pacientiem, lai samazinātu līdzmaksājumu slogu tiem, kuri nevar atļauties ārstēšanos ierobežoto finansiālo resursu dēļ.

Tikšanās laikā tika runāts arī par to, kas ir C hepatīts, par pastāvošajiem inficēšanās riskiem, izplatības ierobežošanu, kā arī par nepieciešamību īstenot plašākus preventīvos  un sabiedrības informēšanas pasākumus.

Aija Barča, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja: "Vēlos uzsvērt un atkārtoti aicināt LR Veselības ministriju uz atklātu sarunu, lai kopā ar Hepatīta biedrību un citiem valsts institūciju pārstāvjiem rastu risinājumu finansējuma piešķiršanai un atbalsta sniegšanai C hepatīta pacientiem, jo trūkstošā summa pilnai medikamentu kompensācijai nav tik liela. Es ticu, ka kopīgiem spēkiem mēs spēsim sasniegt pārmaiņas un uzlabot esošo situāciju!"

Lai arī Egita Pole, LR Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos klātesošos informēja, ka pagaidām kompensācija pilnā apmērā nav iespējama mazā veselības aprūpes budžeta dēļ, VM plānos ietilpst izstrādāt stingrāku regulējumu higiēnas nodrošināšanai vietās, kurās pastāv liels risks inficēties ar C hepatītu, lai tādējādi ierobežotu infekcijas slimības izplatību.

"Gan tetovēšanas, gan pīrsinga saloniem, gan arī vietām, kur sniedz manikīra un pedikīra pakalpojumus, ir jānosaka stingrākas higiēnas prasības, uzsvēra Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Egita Pole. Tomēr šajā ziņā arī ir ļoti būtiski informēt pašus iedzīvotājus, jo nav noslēpums, ka daudzi manikīra un pedikīra pakalpojumus sniedz mājās, kur nevar izkontrolēt, vai higiēnas prasības tiek ievērotas."

Vairāk kā pirms gada 13 600 vēlētāju parakstīta iniciatīva par C hepatītam nepieciešamo medikamentu kompensāciju no valsts puses pilnā apmērā nonāca LR Saeimā, kur priekšlikums guva vienbalsīgu deputātu atbalstu balsojumā. Tomēr dokumenta tālākā virzība ir apstājusies varas gaiteņos. Notikusī diskusija preses konferences laikā 25.jūlijā ir liels solis sabiedrības iniciatīvas tālākajā virzībā uz pozitīvu iznākumu.

Diskusijā 25.jūlijā piedalījās Aija Barča - Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja, Vitālijs Orlovs - Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas, Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs, Pēteris Apinis - Latvijas ārstu biedrības prezidents, Velga Ķūse - „Latvijas Infektoloģijas centrs" virsārste, Irina Lucenko - Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja, Egita Pole - LR Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos, Olita Mengote - Hepatīta biedrības vadītāja un Kristaps Kaugurs - Hepatīta biedrības pārstāvis. Diskusiju vadīja Laura Zvirbule - sabiedrības veselības un komunikācijas eksperte.

Pasaules Hepatīta diena

2014.gada 28.jūlijā tiek atzīmēta 7. Pasaules Hepatīta diena, kuras ietvaros ikviens ir aicināts pievērst uzmanību šis saslimšanas radītajām sekām. Šī gada Pasaules Hepatīta dienas prioritāte Latvijā ir C hepatīts un tās mērķis ir informēt sabiedrību par C hepatīta nopietnību un tā radītajiem draudiem sabiedrībai, kā arī profilaktiskajiem pasākumiem C hepatīta izplatības ierobežošanai.