PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Paaugstinātam holesterīna līmenim ir saistība ar krūts vēzi

Doctus
14 gadus ilgā pētījumā ar vairāk kā 1 miljonu pacientu Lielbritānijā Atrasta saistība starp paaugstinātu holesterīna līmeni un krūts vēzi.

Pētījuma autors dr.Rahul Potluri skaidro, ka šis preliminārais pētījums liek domāt par to, ka sievietes ar paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs varētu būt ar paaugstinātu krūts vēža risku. Tas rada iespēju mazināt krūts vēža risku ar statīniem, kas mazina holesterīna līmeni, bet tā kā šis ir vienkāršs pētījums, nepieciešami ievērojami pētījumi, pirms šo ideju var realizēt. Pēdējos gados vairāki populāciju pētījumi parādījuši saistību starp aptaukošanos un krūts vēzi. Pagājušajā gadā pētījumā ar pelēm pierādīts, ka samazinot cirkulējošā holesterīna daudzumu vai izjaucot tā metabolisku, iespējams apturēt krūts vēža attīstību. Pētījumā secināts, ka sievietēm ar paaugstinātu holesterīna līmeni ir ievērojami lielāks krūts vēža attīstības risks. Šis bija observācijas pētījums, tāpēc nav iespējams pateikt, ka paaugstināts holesterīns tieši izraisa krūts vēzi, bet šī ievērojamā korelācija dod pamatu tālākiem pētījumiem. „Statīni ir lēti, plaši pieejami un relatīvi droši. Nākotnē varētu veikt klīnisku pētījumu, 10-15 gados, lai noskaidrotu statīnu efektivitāti attiecībā uz krūts vēža incidenci. Ja pētījums būs veiksmīgs, statīniem varētu būt loma krūts vēža prevencijā, īpaši augsta riska grupās", tā skaidro dr.Potluri.

Avots: E. R. Nelson, S. E. Wardell, J. S. Jasper, S. Park, S. Suchindran, M. K. Howe, N. J. Carver, R. V. Pillai, P. M. Sullivan, V. Sondhi, M. Umetani, J. Geradts, D. P. McDonnell. 27-Hydroxycholesterol Links Hypercholesterolemia and Breast Cancer Pathophysiology. Science, 2013; 342 (6162): 1094 DOI: 10.1126/science.1241908