PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Paracetamols nav pārāks par placebo muguras lejasdaļas sāpju mazināšanā

Doctus
Paracetamols, pretsāpju līdzeklis, ko parasti rekomendē pacientiem ar akūtām muguras lejasdaļas sāpēm, nepaātrina atveseļošanos un nemazina sāpes, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā The Lancet.

Pētījumā piedalījās 1652 cilvēki ar akūtām muguras lejasdaļas sāpēm no Sidnejas, visi dalībnieki nejaušināti tika sadalīti trīs grupās, viena grupa lietoja paracetamolu četras nedēļas regulārā devā (3990 mg paracetamola dienā) trīs reizes dienā (n=550), otra grupa lietoja paracetamolu pēc nepieciešamības (maksimālā deva 4000 mg dienā) (n=546), trešā grupa lietoja placebo (n=547). Visi dalībnieki saņēma konsultācijas un tika novēroti trīs mēnešus.

Rezultāti uzrādīja, ka nav atšķirības starp grupām dienu skaitā, kad tiek novērota uzlabošanās, vidējais atveseļošanās laiks bija 17 dienas abās paracetamola grupās (95% TI [14 -20]) un 16 dienas placebo grupā (95% TI [14 - 20]). Draudu attiecība regulārajā grupā vs placebo bija 0,99 (95% TI [0,87 - 1,14]), paracetaloma lietošana pēc nepieciešamības vs placebo HR=1,05 (95% TI [0,92 - 1,19]) un regulāra lietošana vs pēc nepieciešamības lietošana HR=1,05 (95% TI [0,92 - 1,20]).

Paracetamolam nenovēroja arī īslaicīgu efektu attiecībā uz sāpju mazināšanu, nespēju, funkcionalitāti, miega traucējumiem vai dzīves kvalitāti. Abās grupās vienādi daudz pacienti ziņoja par negatīviem blakusefektiem.

Pētnieki atzīst, ka šobrīd nav īsti skaidrs, kādēļ paracetamols izrādījās neefektīvs muguras lejasdaļas sāpju mazināšanā. Lai gan ieguva pierādījumus, ka paracetamols nepaātrina atveseļošanos muguras lejasdaļas sāpju gadījumā, tomēr ir pierādījumi, ka paracetamols atvieglo citas sāpes, piemēram, galvassāpes, akūtus muskuloskeletālus stāvokļus, zobu sāpes un pēc operācijas sāpes. Šis pētījums norāda uz to, ka muguras sāpju mehānisms atšķiras no citu sāpju mehānisma, un šis ir lauks, kas būtu jāpēta.

Pētnieki norāda, ka šī pētījuma secinājumi apstrīd šobrīd esošās vadlīnijas, kas paredz paracetamolu kā pirmās izvēles medikamentu muguras lejasdaļas sāpju mazināšanai, tomēr vēl ir nepieciešams veikt papildus pētījumus, lai varētu pierādīt, ka šī rekomendācija ir jāņem laukā un paracetamols nav pirmās izvēles medikaments.

Pirmavots: Williams CM, Maher CG, Latimer J, McLachlan J, Hancock MJ, DAY RO, Lin CC-W.Efficacy of paracetamol for acute low-back pain: a double-blind, randomised controlled trial. The Lancet, Early Online Publication, 24 July 2014.