PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Tas, ko ēdam, ietekmē bioloģisko pulksteni

Doctus
Izrādās, ka ēdiens ne tikai baro ķermeni, bet ietekmē arī bioloģisko pulksteni, kas regulē diennakts ritmu un par to atbildīgs varētu būt insulīns. „Pieregulējot" pulksteni ar diētas izmaiņām pacientiem iespējams ievērojami uzlabot veselības stāvokli.

Bioloģiskajam pulkstenim ir nozīmīga loma miega, nomoda ritmā un noteiktu psiholoģisku procesu regulēšanu laikā. Šis pulkstenis veicina dažādos diennakts laikos piemēroto gēnu ekspresiju, kas ļauj organismiem pielāgoties Zemes rotācijai. „Hroniska desinhronizācija starp fizioloģiskiem un vides ritmiem ne tikai samazina fizioloģiskās norises, bet arī var veicināt tādu patoloģisku stāvokļu attīstību kā diabēts, kardiovaskulārās saslimšanas, miega traucējumi un vēzis"- tā stāsta Dr.Makoto Akashi no Yamaguchi Univeristātes Japānā. Bioloģiskam pulkstem ir 2 galvenie mehānismi. Pirmais, kas reaģē uz gaismu, ir labi aprakstīts. Otrs, kas reaģē uz ēdienu, ir mazāk izskaidrots. Veicot eksperimentus ar šūnām un pelēm, Dr.Akashi ar kolēģiem noskaidroja, ka insulīns varētu būt iesaistīts šajā ēdiena-regulējamā mehānismā. Insulīns varētu palīdzēt „vēdera pulkstenim" sinhronizēties ar ēdienreizēm. Pētījuma autori arī piedāvā vairākus vērtīgus padomus, kā pieregulēt savu bioloģisko pulksteni ar ēdiena palīdzību, piemēram, pēc ilgiem pārlidojumiem pusdienām vajadzētu saturēt insulīna sekrēciju veicinošas sastāvdaļas. Pētījumā gan skaidrots, ka pulksteņa regulēšana ar ēdiena palīdzību varētu būt mazāk veiksmīga pacientiem ar insulīna rezistenci.

Avots: Miho Sato, Mariko Murakami, Koichi Node, Ritsuko Matsumura, Makoto Akashi. The Role of the Endocrine System in Feeding-Induced Tissue-Specific Circadian Entrainment. Cell Reports, 2014; DOI: 10.1016/j.celrep.2014.06.015