PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai ar asins analīzi var atklāt pacientus ar augstu pašnāvību risku?

Doctus
Pētnieki apgalvo, ka ir atklājuši ķīmiskas izmaiņas vienā gēnā, kas ir saistīts ar stresa reakcijām. Ja šis atklājums apstiprināsies lielākos pētījumos, ārstiem būs pieejama vienkārša asins analīze, kas ļaus prognozēt personas risku pašnāvības izdarīšanai.

Atklājums aprakstīts žurnālā The American Journal of Psychiatry.  Pētnieki uzsver, ka izmaiņām gēnā, kas ir iesaistīts smadzeņu funkcijas atbildē uz stresa hormonu, ir būtiska nozīme, šīs izmaiņas ietekmē domas par pašnāvību un uzvedību, kas var veicināt pašnāvības veikšanu.

Pētnieki atgādina, ka pašnāvības ir lielākā novēršamā sabiedrības veselības problēma, bet to ir grūti novērst, jo nav atbilstoša veida kā precīzi atpazīt cilvēkus ar augstu pašnāvību risku. Ar testu, ko ir izstrādājuši pētnieki, varēs identificēt cilvēkus ar augstu risku un uzsākt agrīnu intervenci, lai pasargātu cilvēku no šīs katastrofas.

Pētnieki fokusējās uz gēnu mutāciju gēnā - SKA2. Tika analizēti asins paraugi gan no garīgi slimiem pacientiem, gan veseliem cilvēkiem. Pētnieki atklāja, ka asins paraugos no cilvēkiem, kuri ir izdarījuši pašnāvību, ir ievērojami zemāks SKA2 līmenis. Modificētajiem gēniem atklāja pievienotu metil grupas ķimikāliju, pētnieki secināja, ka cilvēkiem, kuri ir izdarījuši pašnāvības, ir augstāks metilēšanas līmenis SKA2 gēnā.

Otrā pētījuma daļā, pētnieki analizēja trīs dažādu veidu asins paraugus. Analizējot 325 dalībnieku asins paraugus, pētnieki atklāja paaugstinātu metilēšanos SKA2 gēnā dalībniekiem ar suicidālām domām vai pašnāvības mēģinājumu. Pēc tam pētnieki modelēja analīzi, kas paredzētu, kuram no dalībniekiem ir suicidālas domas vai pašnāvības mēģinājums ar 80% noteiktību. Tos, kuriem ir nozīmīgs pašnāvību risks, izdevās prognozēt ar 90% precizitāti. Jaunākā pētījuma dalībnieku kohortā, augsta riska indivīdus izdevās prognozēt ar 96% precizitāti.

SKA2 gēns ir iesaistīts negatīvu domu kavēšanā un impulsīvas uzvedības kontrolēšanā. Ja nav pietiekams SKA2 līmenis vai tas ir izmainīts citā veidā, stresa hormona receptori nevar kavēt kortizola izdalīšanos smadzenēs. Iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka cilvēkiem, kuri izdara pašnāvības mēģinājumu vai pašnāvību, kortizola izdalīšanās ir izmainīta.

Pētnieki min, ka, pamatojoties uz šiem atklājumiem, izstrādātais tests ļaus paredzēt pašnāvības mēģinājumus nākotnē, agrīni atklājot cilvēkus ar augstu pašnāvību risku un uzsākot intensīvu ārstēšanu. Jāturpina pētīt šis tests lielākā dalībnieku kohortā, pētnieki tic, ka šis asins tests ļaus identificēt personas ar augstu pašnāvību risku un novērst neskaitāmas pašnāvības nākotnē.

 

Pirmavots: Jerry Guintivano, Tori Brown, Alison Newcomer, Marcus Jones, Olivia Cox, Brion S. Maher, William W. Eaton, Jennifer L. Payne, Holly C. Wilcox, Zachary A. Kaminsky. Identification and Replication of a Combined Epigenetic and Genetic Biomarker Predicting Suicide and Suicidal Behaviors. American Journal of Psychiatry, 2014.