PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aspirīna lietošana var samazināt vēža risku

Doctus
Ikdienas lietots aspirīns 10 gadus pusmūža vecumā var palīdzēt pasargāt 130 000 dzīvības no vēža 20 gadu laikā Anglijā vien, secināts lielā pētījumā, kas veikts Londonā.

Aspirīns tika izveidots kā pretsāpju, pretdrudža un pretiekaisumu medikaments, bet vairāk kā gadsimtu vēlāk atklāja, ka aspirīnam ir arī citas medicīniskās indikācijas. Ir pierādīts, ka aspirīns samazina infarkta un insulta risku, kā arī saslimstību ar atsevišķu lokalizāciju ļaundabīgiem audzējiem. Tomēr lielais jautājums ir, vai ieguvumi no aspirīna lietošanas pārsniedz draudus, jo aspirīns var izraisīt kuņģa asiņošanu, kas dažiem cilvēkiem var būt letāla.

Jaunajā pētījumā pierādīja, ka ieguvumi ir lielāki nekād draudi, zemas devas aspirīna (75 mg) lietošana katru dienu 10 gadus, samazina zarnu vēža attīstību par 35% un mirstību no tā par 40%. Aspirīns samazina arī saslimstību ar barības vada un kuņģa vēzi par 30% un mirstību no šiem vēžiem par 35-50%. Aspirīna lietošanai novēroja arī pozitīvo ietekmi uz citiem vēža veidiem, plaušu vēzis samazinājās par 5%, krūts vēzis par 10%, kopējais saslimstības risks samazinājās par 9%  un kopējais mirstības risks par 5%. Savukārt kuņģa asiņošanas risks, lietojot zemas devas aspirīnu 10 gadus, palielinājās tikai par 2,2-3,6%. Un no tiem pacientiem, kuriem novēroja kuņģa asiņošanu, 5% tā beidzas letāli.

Turklāt pētnieki norāda, ka šī blakusparādība biežāk tiek novērota cilvēkiem ar H.pylori baktēriju kunģī, ka v eicina arī kuņģa čūlas attīstību.

Otrs risks ir insults. Aspirīnu lieto, lai samazinātu infarkta vai išēmiska insulta risku, tomēr aspirīna lietošana var veicināt hemorāģiska insulta attīstību. Pētījumā pierādīja, ka  10 gadus ilga aspirīna lietošana samazina infarkta risku par 18% un nāves risku par 5%, lai gan attiecība uz insultu ir vērojams samazinājums par 5%, tomēr mirstības risks pieaug par 21%.

Visiem vēža veidiem, kuriem tika novērots ieguvums no aspirīna lietošanas ir dzīvesveida riska faktori, aks var veicināt vēža attīstību, no smēķēšanas plaušu vēža gadījumā līdz alkoholam barības vada veža gadījumā un aptaukošanās pie visiem šiem vēžiem. Aspirīna lietošanai nevajadzētu kļūt par iemeslu neuzlabot dzīvesveida paradumus, jo pētījumā tika novērots pozitīvais efekts no aspirīna lietošanas arī cilvēkiem ar veselīgu dzīvesveidu.  

Tomēr pētnieki norāda, pirms aspirīna lietošanas uzsākšanas jāapsver visi iespējamie ieguvumi un riski.   Pirms rekomendēt pacientam aspirīnu jāatbild uz dažiem svarīgiem jautājumiem, tai skaitā par piemērotāko devu un lietošanas ilgumu. 

Pirmavots: Boseley S. Aspirin a day could dramatically cut cancer risk, says biggest study yet. The Guardian, 2014; Wednesday 6 August.