PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Smaga obstruktīva miega apnoja un rezistenta hipertensija

Doctus
Pētījumā pierādīta cieša saistība starp smagu, neārstētu obstruktīvu miega apnoju un risku attīstīties rezistentai hipertensijai, neskatoties uz adekvāti lietotiem antihipertensīviem medikamentiem.

Pētījumā tika iekļauti 284 pacienti (no tiem 73 lietoja intensīvu antihipertensīvo terapiju) ar kardiovaskulāriem riska faktoriem vai diagnosticētu sirds slimību un vidēji smagu vai smagu obstruktīvu miega apnoju. Starp pētījuma dalībniekiem, kuri lietoja vismaz trīs antihipertensīvos medikamentus, tai skaitā, diurētiķus, rezistentu hipertensiju biežāk novēroja pacientiem ar smagu miega apnoju (58,3%), vidēji smagu miega apnoju novēroja 28,6%.

Tālākās analīzes atklāja, ka rezistentas hipertensijas risks ir četras reizes augstāks pacientiem ar smagu, neārstētu obstruktīvu miega apnoju, risks saglabājās arī pēc samērošanas ar iespējamajiem jaucējfaktoriem: ķermeņa masas indeksu, smēķēšanas statusu, cukura diabētu un sirds un asinsvadu slimībām (samērotais OR=4,12).

Pētnieki norāda, ka rezistenta hipertensija ir brīdinošs signāls, ka pacientam varētu būt obstruktīva miega apnoja - hroniska slimība, kas paaugstina sirds slimību un insulta risku. Vairāk kā vienai trešdaļai pacientu ar hipertensiju un gandrīz astoņiem no desmit pacientiem ar rezistentu hipertensiju ir obstruktīva miega apnoja. Pacientiem, kuriem ir augsts asinsspiediens, jāizvērtē arī miega apnojas risks.

Pētnieki secināja, ka pat tad, ja pacients ar smagu obstruktīvu miega apnoju, novērojas pie kardiologa un saņem visu vadlīnijās paredzēto ārstēšanu, reti izdodas sasniegt asinsspiediena mērķa lielumu.

 

Pirmavots: Harneet K. Walia, Hong Li, Michael Rueschman, Deepak L. Bhatt, Sanjay R. Patel, Stuart F. Quan, Daniel J. Gottlieb, Naresh M. Punjabi, Susan Redline, Reena Mehra. Association of Severe Obstructive Sleep Apnea and Elevated Blood Pressure Despite Antihypertensive Medication Use. Journal of Clinical Sleep Medicine, 2014.