PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Meklētākie medicīnas termini septembrī

Doctus
Ārsti bieži globālajā tīmeklī meklē klīnisko informāciju, reizēm analizējot ziņu virsrakstus var iegūt atbildes, kāpēc daži termini ir biežāk meklēti nekā citi. Medscape ir, apkopojuši septembrī meklētājos medicīnas terminus, un mēs pieliekam klāt portālā doctus.lv meklētāko septembrī.

Portālā doctus.lv visbiežāk meklētie termini septembrī: simptomi, kas var liecināt par ļaundabīgu ginekoloģisku audzēju; atmiņa un mācīšanās; hroniskas iegurņa sāpes; zarnu trakta jutība un kūtra darbība; insulta profilakse; pigmentācija.

Portālā Medscape visbiežāk meklētie termini:

  • Gabapentīns - tas tiek izrakstīts nogurušo kāju sindroma gadījumos. Iespējams, ka informācija papildus tiek meklēta, jo nesen bija ziņojums par pārāk biežu šo zāļu lietošanu vai pretēji pārāk zemu lietojumu.
  • Paraneoplastiskais sindroms - īsti nav skaidrs, kādēļ pēkšņi septembrī tiek meklēts šis termins. Plašāk par paraneoplastisko sindromu var izlasīt Dr.med. S.Doniņas rakstā Vai zini, kā atpazīt paraneoplastiskos sindromus?
  • Ketamīns un depresija - ar pašnāvībām saistītie meklējumi palielinājās pēc komiņa Robina Viliamsa nāves. Ir atklāts, ka ketamīns samazina domas par pašnāvību, šeit būtu jādomā par jaunām indikācijām esošiem medikamentiem.
  • Belsomra - FDA nesen apstiprināja Belsomra hroniska bezmiega ārstēšanai. Medikaments ir oreksīna receptoru antagonists un ir pirmais apstiprinātais šāda veida medikaments.
  • Trūce - vairākiem populāriem ASV sportistiem pēdējā laikā ir diagnosticēta ar sportu saistīta trūce, līdz ar to pieauga interese par šo terminu.
  • Pembrolizumab - FDA apstiprināja pembrolizumabu kā pirmo imunomodulatoru, kas darbojas kā programmēts inhibitors. Tā lietošana ir apstiprināta pacientiem ar smagu melanomu, kuriem nepalīdz citi līdz šim pieejamie medikamenti.
  • Pašnāvības nosmokot - statistiskas dati rāda, ka 10 - 24 gadu vecumā pašnāvību nosmokot izdara 7,1 uz 100000 iedzīvotājiem, 25 - 64 gadu vecumā - 16,25 uz 100000 iedzīvotāju un 65+ - 14,78 uz 100000 iedzīvotāju.
  • Cologuard - FDA nesen apstiprinājusi lietošanai jaunu kolorektālā vēža skrīninga testu. Jaunā testa jutība uz kolorektālo vēzi ir 92,3%.
  • Endoskopija - kardiopulmonālas blakusparādības augšājās endoskopijas laikā novēro starp 1 no 170 un 1 no 10000.
  • Enterovīruss 68 - enterovīruss - D68 izraisa smagu elpošanas ceļu saslimšanu un tas strauji izplatās.

Ar pilnu tekstu var iepazīties Medscape mājalapā.