PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

RSU izdota jauna bērnu ķirurģijas grāmata ģimenes ārstiem

Rīgas Stradiņa universitāte
RSU izdota jauna bērnu ķirurģijas grāmata ģimenes ārstiem
Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) tika atvērta jauna bērnu ķirurģijas grāmata ģimenes ārstiem "Bērnu ķirurģija primārās aprūpes speciālistiem".

Grāmata "Bērnu ķirurģija primārās aprūpes speciālistiem" izdota RSU profesora Aigara Pētersona redakcijā. Grāmata sniedz praktiskas atziņas par iedzimtu un iegūtu bērnu vecuma ķirurģisku saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu, kā arī rehabilitāciju pēcstacionāra posmā. Īpaši uzsvērta akūtu bērnu ķirurģisku saslimšanu diagnostikas pilnveidošana.

"Latvijas bērnu ķirurģija pēdējās desmitgades laikā ir piedzīvojusi strauju attīstību. Tas saistīts ar jaunu tehnoloģiju ienākšanu klīniskajā praksē, kā rezultātā būtiski izmainījušies bērnu ķirurģisku saslimšanu diagnostiski - ārstnieciskie algoritmi un būtiski samazinājies slimnieku uzturēšanās laiks stacionārā. Bērnu ķirurģija ir kļuvusi pacientam draudzīgāka. Arī primārās aprūpes speciālisti minētajā laika posmā ir nostiprinājuši savu lomu Latvijas veselības aprūpes sistēmā. Bērnu ķirurģijas procesa pilnveidošanās nav iedomājama bez zinošiem ģimenes ārstiem, tāpēc jaunas specialitātes mācību grāmatas izdošana bija ļoti aktuāla," grāmatas izdošanas nepieciešamību skaidro RSU profesors Aigars Pētersons, piebilstot, ka "grāmatas izveidošanu veicināja arī tas, ka iepriekšējā bērnu ķirurģijas mācību grāmata tika izdota 2005. gadā. Deviņi gadi ir nozīmīgs laika posms, kad veicama revīzija iepriekš uzkrātajās atziņās."

Grāmatas autori ir sabiedrībā pazīstami dažādu bērnu ķirurģijas disciplīnu pārstāvji - RSU asoc. prof. Arnis Eņģelis, prof. Aleksandrs Zaķis, RSU doc. Leonīds Lugovskojs, RSU doc. Zane Ābola, dr. Jānis Krasts un dr. Ainārs Ģīlis.

Grāmata kā mācību līdzeklis veltīta primārās aprūpes ārstu, pediatru, dažādu specialitāšu ķirurgu un bērnu ķirurgu kvalifikācijas paaugstināšanai.

Grāmata izdota ar Rīgas Stradiņa universitātes finansiālu atbalstu.