PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Tējas dzeršana samazina mirstību

Doctus
Tējas dzeršana samazina mirstību no ar kardiovaskulārām slimībām nesaistītām slimībām par 24%, noskaidrots pētījumā, kurā piedalījās 131 tūkstotis cilvēku. Tēja satur antioksidantus, kam varētu būt loma šajā mirstības samazināšanā.

Šis pētījums veikts Francijā un tika prezentēts ESC kongresā. Prof.Danchin stāsta: „Ja Jums jāizvēlas starp tēju un kafiju, labāk izvēlieties tēju. Abi dzērieni ir nozīmīga dienas sastāvdaļa. To efekti uz kardiovaskulāro veselību ir pētīti jau sen, un rezultāti ir dažādi. Šajā pētījumā tika pētīta kafijas un tējas ietekme uz kardiovaskulāro un ne-kardiovaskulāro mirstību".

Pētījumā tika iekļauti 131,401 cilvēki vecumā no 18-95 gadiem, kuri veica veselības pārbaudes Parīzes Preventīvās medicīnas centrā no 2001.līdz 2008.gadam. Kafijas un tējas lietošanas paradumi tika noskaidroti ar anketēšanas palīdzību.

Tika secināts, ka kafijas lietotājiem bija lielāks KVS riska profils, īpaši dēļ smēķēšanas. No kafijas nedzērājiem smēķētāju bija 17%, no tiem, kas lieto 1-4 kafijas tasītes dienā, smēķētāju procents sasniedza 31%, bet no tiem, kas lieto vairāk kā 4 kafijas tasītes dienā, smēķētāji bija 57%. Kafijas nedzērāji tāpat bija arī fiziski aktīvāki.

Kopumā kafijas dzērājiem ir augstāks riska profils nekā tējas dzērājiem. Tāpat, nozīme bija arī dzimumam - vīriešiem ir tendence dzert vairāk kafijas kā sievietēm, un sievietēm vairāk tējas kā vīriešiem. Kafija ievērojami palielina ne-KVS mirstību, bet šis risks samazinājās, kad ņēma vērā smēķēšanu. Sanāk, ka kafijas dzeršanas izraisītā mirstība ir vairāk saistīta ar smēķēšanu, nevis kafijas dzeršanu.

Tēja nedaudz palielina KVS mirstības risku, bet risku neietekmē vecums, dzimums un smēķēšana, bet tēja ievērojami samazina ne-KVS mirstības risku.

Avots: European Society of Cardiology. "Drinking tea reduces non-cardiovascular mortality by 24 percent, study finds." ScienceDaily. ScienceDaily, 31 August 2014.