PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai iespējams pieradināt smadzenes ēst veselīgi?

Doctus
Veikts pētījums, kurā atklāts, ka ir iespējams trenēt smadzenes, lai tās dotu priekšroku pārtikai ar zemāku kaloriju saturu.

Šāds pētījums veikts ASV, Masačūsetsā. Pētījumā tika veikta magnētiskā rezonanse galvas smadzenēm pētījuma dalībniekiem pirms un pēc 6 mēnešiem. Šajā laikā viena grupa (8 cilvēki) piedalījās jaunā tievēšanas programmā, un otra, kontroles grupa, neievēroja diētas ierobežojumus. Šī jaunā tievēšanas programma izstrādāta Tuftas Universitātē, lai izmainītu cilvēku reakciju uz dažādiem ēdieniem. „Mēs neuzsākam dzīvi ar mīlestību pret Frī kartupeļiem un naidu pret veselīgu pārtiku. Tas ir ieradums, kas rodas, atkārtoti ēdot to, ko piedāvā neveselīgās pārtikas industrija", skaidro pētījuma līdzautore Sūzana B.Robertsa. Kad ir izveidojusies neveselīgās pārtikas atkarība, to var būt sarežģīti vai pat neiespējami izmainīt. Lai uzzinātu, vai tas ir iespējams, un kā to visefektīvāk izdarīt, tika veikts šis pētījums. Tiem, kuri piedalījās tievēšanas programmā, smadzeņu magnētiskās rezonanses attēlos bija vērojamas izmaiņas galvas smadzeņu „atlīdzības" centrā, kas tiek asociēts ar mācīšanos un atkarībām. Pēc 6 mēnešiem, šim smadzeņu apvidu, palielinājās jutība pret veselīgu ēdienu ar mazāku tauku saturu, ko uzņemot, aktivējās šis smadzeņu centrs. Tāpat, ēdot neveselīgu pārtiku, centra aktivitāte samazinājās.

Avots: T Deckersbach, S K Das, L E Urban, T Salinardi, P Batra, A M Rodman, A R Arulpragasam, D D Dougherty, S B Roberts. Pilot randomized trial demonstrating reversal of obesity-related abnormalities in reward system responsivity to food cues with a behavioral intervention. Nutrition & Diabetes, 2014; 4 (9): e129 DOI: 10.1038/nutd.2014.26