Vīns no KVS pasargā tikai fiziski aktīvos

Doctus . | 2014. gada 1. septembris

Tas, ka neliela daudzuma vīna lietošana pasargā no KVS, tika pirmo reizi atzīts vairāk kā pirms 20 gadiem, publicēti vairāki pētījumi par to, ka vīns paaugstina ABL-H jeb „labo" holesterīnu. Līdz šim netika veikti ilgtermiņa randomizēti pētījumi, kas salīdzinātu baltvīna un sarkanvīna efektu uz ABL-H un citiem aterosklerozes marķieriem.Profesors M.Taborsky ESC kongresā prezentēja pētījuma „In Vino Veritas" pētījuma rezultātus, kur secināts, ka vīns pasargā no KVS tikai tos, kas ir fiziski aktīvi.

Profesors stāsta, ka šis ir pirmais randomizētais pētījums, kas salīdzina baltvīna un sarkanvīna efektus uz aterosklerozes marķieriem. „Mēs secinājām, ka neliela vīna daudzuma lietošana bija protektīva tikai tiem cilvēkiem, kuri ir fiziski aktīvi. Sarkanvīns un baltvīns bija vienlīdz efektīvi." Pētījumā piedalījās 146 cilvēki ar vieglu līdz mērenu KVS risku (pēc HeartScore). Pacienti vienu gadu lietoja sarkanvīnu (Pinot Noir) vai baltvīnu (Chardonnay-Pinot). Neliels daudzums tika definēts kā 0,2 L sievietēm un 0,3 L vīriešiem, līdz 5 reizēm nedēļā. Primāri tika vērtēts ABL-H līmenis pēc gada. Pacientiem netika koriģēti ēšanas paradumi. Pacienti vīna patēriņu atzīmēja dienasgrāmatās, tur norādīja arī citu alkoholisku dzērienu lietošanu un apjomu, lietotos medikamentus, kā arī fiziskās aktivitātes apjomu un biežumu. Lai nodrošinātu, ka vīns netiek nodots lietošanai trešajām personām, pacientiem bija jāiesniedz vīna pudeļu korķi no izlietotajām vīna pudelēm. Pēc gada, abu vīnu lietotājiem bija zemāks ZBL-H līmenis, bet kopējais holesterīns bija zemāks tikai sarkanvīna grupā. Profesors izteica domu, ka ir kāda saistība starp nelielas devas alkohola lietošanu un fizisku aktivitāti, KVS riska mazināšanā. Nākotnē plānots vīna ietekmi pētīt arī pacientiem ar augstu KVS risku, kuri saņem statīnu terapiju.

Avots: European Society of Cardiology. "Wine only protects against CVD in people who exercise." ScienceDaily. ScienceDaily, 31 August 2014.

Uz augšu ↑