PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Rosina būtiskas izmaiņas zāļu kompensācijas sistēmā

Veselības ministrija
Rosina būtiskas izmaiņas zāļu kompensācijas sistēmā
Ar mērķi uzlabot zāļu pieejamību pacientiem, Veselības ministrija izstrādājusi grozījumu projektu Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka medikamentu un medicīnas ierīču kompensācijas kārtību*. Vakar, 13.janvārī, par grozījumu projektu Veselības ministrijā norisinājās sabiedriskā apspriede.

Lai veicinātu ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču pieejamību, ministrija izvirzījusi mērķi veicināt konkurenci farmaceitisko produktu tirgū un tā rezultātā panākt konsekventu zāļu cenu samazinājumu.

Plānots noteikt atviegloto procedūru kompensējamo zāļu B sarakstā iekļauto zāļu paralēlā importa un paralēlās izplatīšanas ceļā izplatāmo zāļu iekļaušanai kompensācijas kārtībā**. Grozījumi paredz, kārtību kādā paralēlais izplatītājs vai paralēlais importētājs iesniedz pieteikumu konkrēto zāļu izplatīšanai kompensācijas kārtības ietvaros.

Savukārt, lai uzlabotu kompensējamo zāļu A sarakstā iekļauto zāļu pieejamību, noteikumu projektā ir iekļauta norma, kas paredz, ka turpmāk vienas references grupas ietvaros references cena var tikt noteikta vairākām zālēm vai medicīniskajām ierīcēm un tām tiek noteikts references zāļu vai references medicīnisko ierīču statuss. Arī pacientam un ārstam būs plašāka iespēja izvēlēties atbilstošāko medikamentu references grupas ietvaros.

Paredzēts, ka A sarakstā iekļauto zāļu un medicīnisko ierīču  izmaksas viena pacienta ārstēšanai dienā, rēķinot pēc definētās diennakts devas, nedrīkst pārsniegt references zāļu attiecīgās izmaksas noteiktā apmērā. Izstrādātais priekšlikums paredzētu pieļaujamo izmaksu starpību līdz 30%, vienlaikus par šo jautājumu vēl tiks diskutēts.

Lai uzlabotu infekcijas slimību ārstēšanu bērniem, kā arī mazinātu antimikrobiālo rezistenci, kas var rasties, pašārstēšanās ceļā ārstējot infekcijas slimības, grozījumu projektā noteikts, ka pie noteiktām diagnozēm***, pie kurām zāļu kompensācija tika līdz šim nodrošināta bērniem līdz 3 gadu vecumam, turpmāk to piemērotu līdz pat 18 gadu vecumam.

Tāpat rosinātās izmaiņas zāļu kompensācijas kārtībā paredz ar 2015.gada 1.jūliju palielināt valsts noteikto kompensāciju medikamentiem līdz 100% pacientiem, kuri slimo ar Krona slimību, čūlaino kolītu un psoriāzi, tādējādi uzlabojot medikamentozās terapijas pieejamību.

Grozījumu projektā arī noteikts, ka turpmāk Nacionālais veselības dienests zāļu kompensācijas sistēmā esošo medikamentu un medicīnas ierīču kompensācijas bāzes cenu pārskata 4 reizes gadā - uz 1.janvāri, 1.aprīli, 1.jūliju un 1.oktobri.

 

*2006.gada 31.oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr.899 „Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība"

**Kompensējamo zāļu B sarakstā iekļautajām zālēm nepastāv konkurence saraksta ietvaros, tādēļ veids, kādā veicināma konkurence un zemāku izmaksu nodrošināšana pacientiem un valsts budžetam, ir šo zāļu izplatīšana paralēlā importa apstākļos.

*** Diagnožu grupās "Konjuktivīts", "Nestrutojošs vidusauss iekaisums (otitis media)", "Akūts nazofaringīts", "Akūts faringīts", "Akūts laringīts un traheīts", "Augšējo elpceļu infekcija ar multiplu un neprecizētu lokalizāciju", "Gripa, ja vīruss nav identificēts", "Streptococcus pneumoniae ierosināta pneimonija", "Citur neklasificēta bakteriāla pneimonija", "Citu mikroorganismu ierosināta, citur neklasificēta pneimonija", "Neprecizēta mikroorganisma ierosināta pneimonija" un "Akūts bronhīts".