PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai fiziskās aktivitātes var palīdzēt cilvēkiem ar Parkinsona slimību?

Doctus
Fiziskās aktivitātes var palīdzēt cilvēkiem ar Parkinsona slimību uzlabot līdzsvaru, spēju pārvietoties un dzīves kvalitāti kopumā, pat tad, ja nesamazinās kritienu risks, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Neurology.

Pētījumā piedalījās 231 cilvēks ar Parkinsona slimību. Pacienti tika sadalīti divās grupās: vieni saņēma parasto aprūpi, otri piedalījās 40 - 60 min līdzsvara un kāju stiprināšanas vingrinājumu programmā trīs reizes nedēļā sešus mēnešus. Fiziskās aktivitātes uzraudzīja fizikālās terapijas ārsts.

Kritieni ir bieži sastopama problēma pacientiem ar Parkinsona slimību, 60% pacientu krīt katru gadu un divas trešdaļas pacientu krīt atkārtoti.

Kritienu rezultātā radušās traumas, sāpes, aktivitāšu ierobežojums un bailes no atkārtotiem kritieniem ļoti ietekmē pacientu veselību un labklājību.

Pētījuma dalībnieku grupā, kurā tika veiktas fiziskās aktivitātes, novēroja retākus kritienu pacientiem ar vieglākas formas Parkinsona slimību, nekā kontroles grupā. Pacientiem ar smagu Parkinsona slimību netika novērotas atšķirības starp grupām.

Kritienu risks samazinājās par 70% pacientiem ar vieglāku slimības gaitu un ja tika veiktas regulāras fiziskās aktivitātes, salīdzinot ar tiem, kuri netrenējās.

Pētījuma rezultāti apliecina, ka pat minimālas fiziskās aktivitātes samazina kritienu risku pacientiem ar Parkinsona slimību, lielāki ieguvumi no fiziskām aktivitātēm ir, ja tās tiek uzsāktas agrīni - slimības sākuma posmā.

Kopumā pētījuma dalībnieki, kuri veica fiziskās aktivitātes uzrādīja labākus rezultātus pārvietošanās un līdzsvara testos, kā arī viņiem bija mazākas bailes no kritieniem un līdz ar to kopumā labāks garastāvoklis un dzīves kvalitāte.

 

Pirmavots: Colleen G. Canning, Catherine Sherrington, Stephen R. Lord, Jacqueline C.t. Close, Stephane Heritier, Gillian Z. Heller, Kirsten Howard, Natalie E. Allen, Mark D. Latt, Susan M. Murray, Sandra D. O'rourke, Serene S. Paul, Jooeun Song, and Victor S.c. Fung. Exercise for falls prevention in Parkinson disease: A randomized controlled trial. Neurology, December 2014.