PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Viens avokado dienā palīdz samazināt holesterīna līmeni

Doctus
Viena avokado apēšana katru dienu ir daļa no veselīgas sirds un holesterīnu pazeminošas diētas sastāvdaļām, tā samazina zema blīvuma holesterīna līmeni pacientiem ar lieko svaru un aptaukošanos, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā Journal of the American Heart Association.

Pētījumā piedalījās 45 veseli cilvēki ar lieko svaru vai aptaukošanos, pētījuma dalībnieki bija vecumā starp 21 un 70 gadiem. Visi dalībnieki ievērojas trīs dažādas holesterīnu pazeminošas diētas. Pirms diētu uzsākšanas visi dalībnieki divas nedēļas ievēroja Amerikāņu diētu (34% no visām kalorijām sastādīja tauki, 51% ogļhidrāti un 16% olbaltumvielas). Pēc šīm divām nedēļām dalībniekiem nozīmēja kādu no trīs holesterīnu pazeminošām diētām: diēta ar samazinātu tauku daudzumu bez avokado, diēta ar vidēju tauku daudzumu bez avokado un diēta ar vidēju tauku daudzumu un vienu avokado dienā. Abās diētās ar vidēju tauku daudzumu, tauki sastādīja 34% no visām uzņemtajām kalorijām (17% no visām kalorijām bija no mononepiesātinātām taukskābēm). Visi dalībnieki ievēroja secīgi visas trīs diētas piecas nedēļas.

Pētnieki atklāja:

  • salīdzinot ar sākotnējo līmeni pēc Amerikāņu diētas, zema blīvuma holesterīns bija par 13,5 mg/dL zemāks pēc diētas ievērošanas ar vidēju tauku daudzumu un vienu avokado dienā. Zema blīvuma holesterīns pazeminājās arī pēc abām pārējām diētām (diēta ar vidēju tauku daudzumu un bez avokado (8,3 mg/dL), diēta ar zemu tauku daudzumu (7,4 mg/dL)), tomēr rezultāti nav tik pārliecinoši kā diētā, iekļaujot avokado.
  • Tika novērota vēl dažu asins rādītāju uzlabošanās pēc diētas ar avokado, salīdzinot ar abām pārējām diētām: kopējais holesterīns, triglicerīdi, ne-augsta blīvuma holesterīns un citi.

Pētnieki norāda, ka šis bija kontrolēts pētījums, bet reālajā dzīvē svarīgi ir fokusēties uz to, lai cilvēki ēd veselīgu uzturu, kas iekļauj avokado un citus produktus, kas bagātīgi satur veselīgos taukus. 

Pirmavots: Li Wang, Peter L. Bordi, Jennifer A. Fleming, Alison M. Hill, and Penny M. Kris‐etherton. Effect of a Moderate Fat Diet With and Without Avocados on Lipoprotein Particle Number, Size and Subclasses in Overweight and Obese Adults: A Randomized, Controlled Trial. Journal of the American Heart Association, January 2015.