PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Svars un atrašanās saulē jaunībā ietekmē multiplās sklerozes gaitu vēlāk dzīvē

Doctus
Pacientu ar multiplo sklerozi aptaujāšanā atklāts, ka tiem, kuri pusaudžu gados vasarās pavadījuši vairāk laika saulē, slimības simptomi parādās vēlāk nekā tiem, kas mazāk laika pavadīja saulē. Tāpat noskaidrots, ka multiplā skleroze agrāk attīstās tiem, kuri 20 gadu vecumā bija aptaukojušies, nekā tiem, kuriem bija normāls vai pazemināts svars.

"Zinātnieki visā pasaulē intensīvi strādā pie multiplās sklerozes attīstības faktoru atklāšanas, bet šobrīd ir publicēti vairāki pētījumi, kuros pierādīta D vitamīna loma multiplās sklerozes attīstības aizkavēšanā," stāsta pētījuma vadošā autore Julie Hejgaard Laursen no Kopenhāgenas Dānijā.

Pētījums veikts, 1161 multiplās sklerozes pacientiem aizpildot aptaujas anketas un veicot asins analīzes. Pacientus iedalīja divās grupās, atkarībā no viņu sauļošanās paradumiem pusaudžu vecumā – tie, kas katru dienu atradās saulē un tie, kas pavadīja saulē mazāk laika. Tāpat noskaidroti pacientu D vitamīna un zivju eļļas lietošanas paradumi 20 gadu vecumā.

Analizējot iegūtos datus, izskaitļots, ka tiem cilvēkiem, kuri jaunībā vairāk laika pavadījuši saulē, multiplās sklerozes simptomi parādījušies par vidēji 1,9 gadiem vēlāk. Biežāk saulē uzturējušies aptuveni 88% pētījuma dalībnieku, viņiem multiplā skleroze attīstījusies aptuveni 32,9 gadu vecumā, bet tiem, kas saulē pavadīja mazāk laika, simptomi sāka parādīties jau 31 gada vecumā.

Tiem, kuri 20 gadu vecumā bija ar lieko svaru, slimība attīstībās par vidēji 1,6 gadiem ātrāk kā tiem, kuriem svars jaunībā bija normāls un par 3,1 gadu agrāk, nekā tiem, kam bija pazemināts svars.

No iegūtajiem datiem var secināt, ka gan saules UVB stariem, gan D vitamīnam ir saistība ar multiplās sklerozes simptomu attīstības aizkavēšanos, tomēr nozīme varētu būt arī citiem ārvides faktoriem, kuri vēl jāprecizē.

Iepriekš veiktos pētījumos saistība starp lieko svaru jaunībā un agrāku multiplās sklerozes attīstību jau pierādīta. Cilvēkiem ar lieko svaru ir zemāks D vitamīna līmenis asinīs. Liekā svara saistība ar multiplo sklerozi varētu būt izskaidrojama ar D vitamīna deficītu, bet šobrīd tam vēl nav pietiekami pierādījumu

AVOTS: J. H. Laursen, H. B. Sondergaard, P. S. Sorensen, F. Sellebjerg, A. B. Oturai. Association between age at onset of multiple sclerosis and vitamin D level-related factors. Neurology, 2015.