PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Fiziskās aktivitātes uzlabo kognitīvo funkciju pēc valproiskābes ekspozīcijas

Doctus
Iespējams, skriešana ir efektīva metode, kas var aizsargāt no ilgtermiņa kognitīviem traucējumiem, ko radījusi ekspozīcija antiepileptiskiem medikamentiem prenatālā periodā.

Visbiežāk prenatālajā periodā notiek ekspozīcija valproiskābei, tā inhibē smadzeņu neironu augšanu pieaugušām pelēm un ietekmē mācīšanās spēju un atmiņu. Novērots, ka šīs postnatālās blakusparādības mazinājās, ja pelēm jau agrīni bija pieejams karuselis, kurā skriet.

Šobrīd bērniem, kas dzimuši mātēm ar epilepsiju, kuras saņēmušas valproiskābi, novēro kognitīvu deficītu un nav iespēju to ārstēt vai ierobežot. Ja fizisko aktivitāšu pētījumus veiktu arī cilvēkiem, tad aktivitātes būtu palīgs intelektuālās attīstības uzlabošanai.

Epilepsija ir viens no biežākajiem neiroloģiskajiem bojājumiem pasaulē, skar gandrīz 50 miljonus cilvēku pasaulē. Ap 30% ir reproduktīvā vecuma sieviešu, kuras arī grūtniecības laikā saņem ārstēšanu. Nesen veiktos pētījumos pierādīts, ka šo sieviešu bērniem ir zemāki IQ rādītāji un dažādi kognitīvi traucējumi bērnībā. Tā kā nav zināms precīzs mehānisms, kā šie bojājumi rodas, tad šobrīd nav efektīvas ārstēšanas.

Šajā pētījumā noskaidrots, ka valproiskābe palielina jaunu neironu veidošanos un samazina neironu prekursoru šūnu skaitu. Pieaugušo vecumā šīm pelēm bija mazāk neironu hipokampā, kā arī sliktāki rezultāti, veicot mācīšanās un atmiņas vingrinājumus. Neiroģenēzi hipokampā veicināja fiziskās aktivitātes (pelēm skriešana karuselī).

Pirms šī pētījuma rezultātus var attiecināt uz cilvēkiem, ir jāatbild vēl uz vairākiem jautājumiem - tā kā pētījums veikts pelēm bez epilepsijas, vai pelēm ar epilepsiju rezultāti nebūs savādāki? Kā fiziskās aktivitātes uzlabo kognitīvo veiktspēju?

Šo jautājumu izzināšana ļaus izstrādāt cilvēkiem piemērotas ārstēšanas iespējas. Šī pētījuma autors plāno turpināt pētījumus un noskaidrot, vai fiziskās aktivitātes uzlabo kognitīvo stāvokli, koriģējot uzbudinājuma un kavēšanas signālus hipokampā. Tāpat plānots pētīt citus smadzeņu rajonus, kuri iesaistīti mācīšanās un atmiņu veidošanā.

AVOTS: Berry Juliandi et al. Reduced Adult Hippocampal Neurogenesis and Cognitive Impairments following Prenatal Treatment of the Antiepileptic Drug Valproic Acid. Stem Cell Reports, 2015.