PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Radīta jauna ierīce, kas aizvietos stetoskopu

Doctus
Stetoskops, ko pierasts redzēt veselības aprūpes speciālistiem apliktu ap kaklu, iespējams, nākotnē tiks aizvietots ar viedtālruni un jaunu mobilu ierīci HeartBuds, kas ir nedaudz lielāka par monētu.

„Ierīce ne vien tikpat labi uztver organismā radītās skaņas kā stetoskops (vai pat labāk), bet ir arī higiēniskākas", stāsta David Bello, ierīces izstrādātājs. „Tā kā ierīce saistīta ar viedtālruni, mēs varam ierakstīt, saglabāt un dalīties ar ierakstiem. Tas var izmainīt pacienta izmeklēšanu nākotnē."

Stetoskopu izgudrojis francūzis René Laennec 1816.gadā, un kopš izgudrošanas, šis instruments nav mainījies. Bet jaunās tehnoloģijas parādīšanās stetoskopa 200.gadadienas priekšvakarā varētu būt jaunas ēras sākums. HeartBuds ir neliela plastmasas pārvietojama klausīšanās ierīce, kas līdzīga stetoskopa galviņai. Atšķirībā no stetoskopa, šī galviņa pievienojama viedtālrunim.

Aktivējot speciāli izstrādāto lietotni, ierīces uztvertās skaņas var atskaņot viedtālruņa skaņas sistēma un uz ekrāna veidojas grafisks skaņas pieraksts. Jaunizstrādātā tehnoloģija ļaus regulēt skaņu skaļumu, to izskaidrot pacientam un ierakstīt datu bāzē, lai precīzāk izvērtētu pacienta stāvokli dinamikā.

Lai noskaidrotu, vai ir atšķirības ierīces darbībā un salīdzinātu tās iegūto datu precizitāti, veikts izmēģinājuma pētījums, kurā dati salīdzināti ar trīs stetoskopa modeļu skaņas kvalitāti. Vairāki ārsti izmeklēja 50 pacientus, izmantojot HeartBuds un trīs stetoskopu modeļus. Noskaidrots, ka sirds un miega artērijas trokšņu noteikšanā jaunā ierīce ir vienlīdz efektīva kā ierastie stetoskopi. Tomēr eksperti secinājuši, ka ar klasisko stetoskopu neizdevās saklausīt sirds trokšņus 43% gadījumu un miega artērijas trokšņus neizdevās fiksēt gandrīz 75% gadījumu. Tā kā bieži vien veselības aprūpes speciālisti izmanto labas kvalitātes stetoskopus, nevis vienreiz lietojamus, tad ar laiku uz stetoskopa virsmas nokļūst neskaitāms daudzums baktēriju, īpaši stetoskopa austiņās un ir risks šīs baktērijas pārnest pacientiem.

Tā kā HeartBuds ierīcei nav austiņu, par šādu baktēriju transmisiju vairs nav jāuztraucas. Šīs ierīce ir lētāka un drošāka alternatīva klasiskajam stetoskopam, nezaudējot skaņas kvalitāti. Šī ierīce atvieglotu arī jauno mediķu apmācību, jo ļaus skaņas atskaņot skaļi un tās izskaidrot arī studentiem un rezidentiem.

AVOTS: Orlando Health. "So long, stethoscope? New device, smartphone alter exams: Doctors develop device, app to conduct safer, more thorough exams with smartphones." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 November 2015.