PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Proteīni saistīti ar astmas attīstību

Doctus
Pētnieki no Viskonsīnas medicīnas koledžas atklājuši saistību starp specifisku olbaltumvielu un pēc vīrusa infekcijas astmas attīstību, kas ir pirmais solis, lai izstrādātu jaunas astmas terapijas iespējas, kas pasargātu no pēc vīrusa astmas attīstības bērniem.

Pētījuma rezultāti ir publicēti žurnālā Journal of Biological Chemistry. Astma ir hroniska elpceļu slimība, kas skar vairāk nekā 300 miljonus cilvēku visā pasaulē. Astma ir pirmajā vietā saslimstības struktūrā skolas vecuma bērniem, ik gadu apmēram 1,8 miljoni uzņemšanas nodaļu apmeklējumu ir tieši astmas lēkmju dēļ. Šobrīd nav iespējams pilnībā izārstēt šo slimību; visas iespējamās terapijas fokusējas uz simptomu mazināšanu un lēkmju biežuma un smaguma samazinājumu.

Izprotot molekulāro mehānismu, kas ir astmas attīstības pamatā, iespējams izstrādāt alternatīvas terapijas.

Pētnieki jau iepriekš bija atklājuši saistību starp cilvēka hemokīnu (proteīns) CCL28 un hroniskas astmas attīstību. Šis bija pirmais pētījums, kurā pārbaudīja strukturālās analīzes un tās ietekmi uz slimības attīstību.

Pētnieki atklāja, ka vīrusa infekcijai un CCL28 ir nozīme astmas patoloģijā. Zinot šo saistību, ir iespēja attīstīt jaunas astmas terapijas, kas būtu specifiskas CCL28 inhibēšanā. Šis pētījums ir pirmais solis jaunas astmas terapijas attīstībā, kam varētu būtu liela loma, lai pasargātu bērnus no astmas attīstības pēc vīruss infekcijām.

 

Pirmavots: Monica A. Thomas, Becky J. Buelow, Amanda M. Nevins, Stephanie E. Jones, Francis C. Peterson, Rebekah L. Gundry, Mitchell H. Grayson, Brian F. Volkman.Structure-Function Analysis of CCL28 in the Development of Post-viral AsthmaJournal of Biological Chemistry, 2015; 290 (7): 4528