PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Starts attīstībai Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Talsi

D. Ričika
Starts attīstībai Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, Talsi
“Ir pagājuši daži mēneši, bet visi — gan pacienti, gan ārsti — ļoti ātri pieraduši pie slimnīcas jaunajām telpām un vairs nemaz neatceras, kā bija agrāk,” saka Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes locekle KRISTĪNA BIDZĀNE. “Redzam, ka visās jomās aug darba apjoms,” papildina virsārste BRIGITA AIŠPURE. Jaunā slimnīca ir izaicinājums — pierādīt, ka Talsos var darīt vairāk nekā līdz šim.

Fakti par Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāli

  • Darbinieki: 110 (ārsti — 32, vidējais medicīniskais personāls — 41, jaunākais — 16, pārējie — 18)
  • Gultas: 21 — iekšķīgo slimību; 3 — aprūpes; 10 — ķirurģijas, dienas stacionārā; 3 — intensīvās terapijas; 6 — hemodialīzes; 3 — observācijas
  • Vidējais stacionēšanas ilgums: 6,1 diena
  • Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes locekle: Kristīna Bidzāne (vada Talsu filiāli), virsārste — Brigita Aišpure

Kristīna BIDZĀNE,  Ziemeļkurzemes reģionālās  slimnīcas Talsu filiāles  vadītāja slimnīcas celtniecību  sauc par maratonu četru gadu  garumā. Tagad cītīgi jāstrādā  pie pakalpojumu attīstīšanas Kristīna BIDZĀNE,  Ziemeļkurzemes reģionālās  slimnīcas Talsu filiāles  vadītāja slimnīcas celtniecību  sauc par maratonu četru gadu  garumā. Tagad cītīgi jāstrādā  pie pakalpojumu attīstīšanas
Kristīna BIDZĀNE, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāles vadītāja slimnīcas celtniecību sauc par maratonu četru gadu garumā. Tagad cītīgi jāstrādā pie pakalpojumu attīstīšanas

Trīsstāvu ēka vēlā pēcpusdienā ir diezgan klusa. Ambulatorās daļas garajā gaitenī pacientu rosība ir rīta pusē, kad viņi gaida konsultācijas pie ķirurga, traumatologa, endokrinologa, fizioterapeita un citiem speciālistiem. Tad arī strādā divas reģistratores, pēcpusdienā paliek tikai viena no viņām. Slimnīcā darba telpas nomā arī divas ģimenes ārstes un psihiatre. Daktere Aišpure rāda uz vēl tukšajām platībām - nākotnē te iecerēta aptieka un kafejnīca (janvārī tā jau sākusi strādāt).

Pie ambulatorās daļas satiekam pediatri Maiju Labāni. Dakteri ar lielu darba stāžu. Strādā arī dienas pediatriskajā stacionārā - no jūlija tas ir Talsu slimnīcas jaunums. Kad abas slimnīcas apvienojušās, Talsu slimnīcas vadība solījusi tādu izveidot, lai bērniem uz vietas varētu veikt vajadzīgās manipulācijas. "Dienas stacionārā nokļūst mazie pacienti ar temperatūru, kas ilgstoši nekrīt, ar vemšanu, caureju, smadzeņu satricinājumu. Paņemam analīzes, novērojam, uzliekam sistēmu un vakarā laižam mājās," stāsta daktere Labāne.

Nozīmīgs akcents slimnīcā ir ambulatorā aprūpe Nozīmīgs akcents slimnīcā ir ambulatorā aprūpe
Nozīmīgs akcents slimnīcā ir ambulatorā aprūpe
Jaunums slimnīcā ir arī observācijas palāta ar trim gultām. Un rentgena telpā sadalītā pacientu plūsma - vecajā slimnīcā ambulatorie un stacionāra pacienti gaidījuši vienā rindā. Nākotnē iecerēts pacientiem piedāvāt arī mamogrāfiju, veloergometriju; pašlaik slimnīca nodrošina ultrasonogrāfijas izmeklējumus: ginekoloģiskos, vēdera dobumam, vairogdziedzerim, asinsvadiem, sirdij, bērnu neirologs skata bērniem galviņas.  Kardioloģi, ehokardiogrāfijas speciālisti Ausmu Kondratoviču sastopam cītīgi strādājam. "Ehokardiogrāfijas taisa arī kolēģe Mārīte Skulte. Reti kurā mazpilsētā ir divi speciālisti. Pie mums uz ehokardiogrāfiju jāgaida nepilns mēnesis," palepojas daktere.

Virsārstes Brigitas Aišpures rūpe —  lai medicīniskais darbs slimnīcā ritētu  kā pa diedziņu Virsārstes Brigitas Aišpures rūpe —  lai medicīniskais darbs slimnīcā ritētu  kā pa diedziņu
Virsārstes Brigitas Aišpures rūpe — lai medicīniskais darbs slimnīcā ritētu kā pa diedziņu
Uz nakts dežūru atsteidzies ģimenes ārsts Kārlis Vilkaste. Talsos jaunākais ģimenes ārsts enerģiski noteic: "Par ģimenes ārstu strādāju no 1. oktobra, prakse - pie autoostas. No februāra pieņemšu arī Valdemārpilī, Nacionālais veselības dienests pierunāja - tur daktere iet prom." Rezidentūras laikā par dežūrārstu strādājis arī Stradiņa slimnīcas internās medicīnas klīnikā. Stacionārā cita kvalifikācija, noder arī kontakti ar kolēģiem. Un, protams, var piepelnīt klāt naudiņu. Vai nav grūti? "Nē. Ja darbs patīk, nekur nav grūti - ne slimnīcā, ne praksē. Darbu, kas nepatīk, var darīt tikai par lielu algu!" dakteris nosmej un ir prom. Reanimācijas nodaļā ir trīs gultas, mūsu apmeklējuma laikā aizņemtas divas - abi pacienti iestājušies ar aizdomām par miokarda infarktu, taču tas nav apstiprinājies. Daktere Aišpure, kas pati ir anestezioloģe reanimatoloģe (viņai ir vēl citi sertifikāti: internistes, veic arī ultrasonogrāfijas izmeklējumus asinsvadiem), rāda, cik ērti izplānota telpa: "Te mums ir slūžas, saģērbjamies un uzreiz tiekam uz operāciju zāli."

Uz dežūru atsteidzies dakteris  Kārlis Vilkaste, kas ikdienā strādā  par ģimenes ārstu Uz dežūru atsteidzies dakteris  Kārlis Vilkaste, kas ikdienā strādā  par ģimenes ārstu
Uz dežūru atsteidzies dakteris Kārlis Vilkaste, kas ikdienā strādā par ģimenes ārstu
Nelielo ekskursiju Talsu slimnīcā noslēdzam ar iekšķīgo slimību nodaļu - tā ir arī lielākā un aktīvākā, ar 26 gultām. Mēnesī tiek uzņemti vidēji 120 pacienti, vidējais ārstēšanās ilgums - nedaudz virs 6 dienām. Daudz neiroloģisku pacientu, ar akūtām pneimonijām, pankreatītu, hronisku obstruktīvu pielonefrītu, arī onkoloģiskie pacienti, kam tiek atvieglota aiziešana. Šajā nodaļā izveidota konsultatīvā ārstu istaba, kur ārsti var strādāt pie datora. Te sastopam dežūrķirurgu Dr. JāniŠmitu, Terapijas nodaļas vadītāju dakteri Ināru Klemenci un ārsta palīdzi Mārīti Vaitovsku, kas diktē ierakstus. Virsārste Aišpure ir lepna, ka Talsu slimnīcā ļoti glīti noformē slimības vēstures un izrakstus. "Mums gadiem ļoti labi atstrādāts diktofonu centra darbs, pat ikdienas ieraksti tiek diktēti. Arī reanimācijas nodaļā rokrakstu dēļ ieviesām vienotu ierakstu formu - lai neko nepalaistu garām. Ārsti ir apmierināti."

Ar algu nenoturēsi

"Vietējo ārstu mums nav daudz, ļoti daudzi ir viesdakteri - atbrauc uz dežūrām, ambulatorām pieņemšanām. Vidējais un jaunākais medicīniskais personāls gan ir vietējais," stāsta K. Bidzāne. "Pēdējais āķis tika izmests karjeras dienās. Nupat esam dabūjuši pilnīgi jaunu kadru - trešā gada anestezioloģijas reanimatoloģijas rezidenti, šodien viņai otrā dežūra," papildina slimnīcas virsārste Aišpure. "Ļoti ceram uz viņu. Esam divi vietējie ārsti, pieci pārējie piebraucēji. Nodaļās kadri ir nokomplektēti, sāpīgākā problēma - nav ambulatorā neirologa un ausu-kakla-deguna ārsta. Katru gadu sūtām vēstuli uz ministriju, kādu kadru trūkst. Bet nekas nemainās. Lielā daudzumā saražoti neiroķirurgi, mums pat divi strādā uzņemšanas nodaļā par dežūrārstiem, jo Rīgā nevar dabūt darbu. Bet pārkvalificēties par neirologu nevar, jāsāk rezidentūra no nulles, kaut pirmos divus gadus abām specialitātēm vienāda programma."

Ārstu istaba. Terapijas nodaļas vadītāja Ināra Klemence Talsos strādā sen – kopš 1982. gada Ārstu istaba. Terapijas nodaļas vadītāja Ināra Klemence Talsos strādā sen – kopš 1982. gada
Ārstu istaba. Terapijas nodaļas vadītāja Ināra Klemence Talsos strādā sen – kopš 1982. gada

Talsu slimnīcas vadība pārliecināta: svarīgs ne vien finansējums, bet arī sistēma, kurai būtu elastīgi jāpielāgojas Latvijas tirgus prasībām. Lai arī Talsu mediķi uz Latvijas slimnīcu fona nesaņem maz, alga nav tā, ar ko ārstus noturēt. "Mūsu traumatologs Ivs Luriņš nu jau piekto gadu strādā Vācijā un neraujas atpakaļ." 

Jaunas telpas un jaunas iespējas

"Gan darbinieki, gan pacienti bija ļoti noilgojušies pēc jaunās slimnīcas, taču pie laba ātri pierod. Kad sākas kādas negatīvākas sarunas, jokodama saku: busiņā iekšā un uz veco māju prom, tad runāsim tālāk," smejas K. Bidzāne. Slimnīcas vecajā ēkā pašlaik nekas nenotiek. Ja pašvaldība neatradīs, kā to izmantot, ēku plānots izsolīt. Doma, ka jāceļ jauna slimnīca, pavīdējusi jau 2006. gadā. Iesākumā plāni bijuši grandiozi. Tapa slimnīcas projekts - moduļu tipa ēka 40 tūkstošu kvadrātmetru platībā (pašlaik slimnīcas izmantojamā platība - 4200 kvadrātmetru). Arī finansējums šādai ēkai bija paredzēts cits. Pamazām tas viss tika reducēts, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, komunālo maksājumu dārdzību un to, cik grūti varētu būt piesaistīt speciālistus. K. Bidzāne: "Jaunās slimnīcas celtniecība bija kā maratons četru gadu garumā. Atceros, kā ar Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas bijušo valdes priekšsēdētāju Egiju Širovu (pašreiz bērnu kopšanas atvaļinājumā) sēdējām pie smalkām tabulām, kur bija atzīmēta katra telpa. Svītrojām ārā, kas nav vajadzīgs, kurus profilus attīstīsim. Esam nonākuši pie optimāli labākā varianta. Talsu slimnīcas būvniecības izmaksas ir 7,33 miljoni eiro. Pateicoties Ventspils pilsētas domes un slimnīcas vadības mērķtiecīgam darbam, no Eiropas Savienības fondiem projektam kopumā izdevās piesaistīt 6,17 miljonus eiro. Talsu novada un Rojas novada pašvaldību kopējais līdzfinansējums bija vairāk nekā 677 tūkstoši eiro."

Jaunākais kadrs. Anestezioloģijas rezidente  Edīte Meldere: “Pati esmu no Latgales,  bet man ļoti patīk Talsos. Pacienti nav tādi,  kā grāmatās rakstīts, katrs ir individuāls.  Prieks, ka māsiņas te pieredzējušas,  neatsaka padomu.” Jaunākais kadrs. Anestezioloģijas rezidente  Edīte Meldere: “Pati esmu no Latgales,  bet man ļoti patīk Talsos. Pacienti nav tādi,  kā grāmatās rakstīts, katrs ir individuāls.  Prieks, ka māsiņas te pieredzējušas,  neatsaka padomu.”
Jaunākais kadrs. Anestezioloģijas rezidente Edīte Meldere: “Pati esmu no Latgales, bet man ļoti patīk Talsos. Pacienti nav tādi, kā grāmatās rakstīts, katrs ir individuāls. Prieks, ka māsiņas te pieredzējušas, neatsaka padomu.”

Jaunajā slimnīcā ir kartīšu sistēma - pacienti un viņu piederīgie nevar tikt, kur grib, arī darbiniekiem ir ierobežots pārvietošanās lauks. No sākuma bija visādi: kāpēc es netieku, kāpēc nedrīkstu? Nu jau visi pieraduši. Priecē arī sakārtotā vide ārpus slimnīcas. B. Aišpure stāsta, ka strauji aug darba apjoms. Visās jomās: stacionāra nodaļās, uzņemšanas nodaļā, observācijas palātā, noslogotas visas sešas hemodialīzes gultas. Personāls sākumā psiholoģiski nav bijis gatavs šādam darba lēcienam. "Nostrādājot pusi oktobra, jaunajā operāciju zālē bija veiktas 28 operācijas, kas vecajā slimnīcā mums bija ekskluzīvi labs rādītājs visam mēnesim," situāciju raksturo K. Bidzāne.

Foto: Anda VALTERE

Pilnu raksta versiju lasiet Doctus 2015. gada februāra numurā