PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zems D vitamīna līmenis bērnībā un ateroskleroze vēlāk

Doctus
Zems 25-OH D vitamīna līmenis bērnībā bija saistīts ar subklīnisku aterosklerozi 25 gadus vēlāk, secināts pētījumā, kurš publicēts žurnālā Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Arvien pieaug interese par D vitamīna nozīmīgumu kardiovaskulāro slimību profilaksē. Ir pierādīts, ka zems D vitamīna līmenis paaugstina insulta un infarkta risku. D vitamīna trūkums ir plaši izplatīts bērniem visā pasaulē, un šī pētījuma mērķis bija pārbaudīt saistību starp zemu D vitamīna līmeni bērnībā un paaugstinātu miega artērijas biezumu pieaugušā vecumā. Miega artērijas biezums ir marķieris strukturālai aterosklerozei, kas korelē ar sirds asinsvadu slimību riska faktoriem un tas palīdz prognozēt kardiovaskulāros notikumus.

Pētījumā analizēja 2148 bērnus vecumā no 3 līdz 18 gadiem. Visi dalībnieki tika atkārtoti izmeklēti 30 - 45 gadu vecumā. D vitamīna līmenis tika analizēts no savāktā seruma. Miega artērijas biezums tika mērīts, izmantojot ultrasonogrāfijas tehniku. Pētījuma dalībniekiem, kuriem 25-OH D vitamīna līmenis bija zems bērnībā, bija ievērojami augstāks sabiezinātas miega artērijas risks pieaugušā vecumā (21,9% pret 12,7%). Šī saistība saglabājās kā neatkarīgs kardiovaskulārs riska faktors, neatkarīgi no seruma lipīdu līmeņa, asinsspiediena, smēķēšanas statusa, fiziskās aktivitātes, aptaukošanās un sociālekonomiskā statusa.

Nepieciešami papildus pētījumi, lai novērtētu zema D vitamīna līmeņa kauzālo saistību ar paaugstinātu miega artērijas biezumu. Tomēr pētnieki atzīst, ka jau šajā pētījumā iegūtie rezultāti ir svarīgi un apliecina, ka bērniem ir nepieciešams uzturs, kurā ir D vitamīns.

Pirmavots: Markus Juonala, Atte Voipio, Katja Pahkala, Jorma S. A. Viikari, Vera Mikkilä, Mika Kähönen, Nina Hutri-Kähönen, Antti Jula, David Burgner, Matthew A. Sabin, Jukka Marniemi, Britt-Marie Loo, Tomi Laitinen, Eero Jokinen, Leena Taittonen, Costan G. Magnussen, Olli T. Raitakari. Childhood 25-OH Vitamin D Levels and Carotid Intima-Media Thickness in Adulthood: The Cardiovascular Risk in Young Finns Study. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2015; jc.2014-3944.