PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Antihipertensīvais medikaments mazina kortikosteroīdu blakusparādības

Doctus
Pētījumā par asinsspiedienu ieguva negaidītus rezultātus: medikamenti, ko lieto paaugstināta asinsspiediena mazināšanai samazina kortikosteroīdu krēmu, ko lieto dažādu ādas slimību ārstēšanai, izraisītas blakusparādības. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Journal of Investigative Dermatology.

Krēmus, kuru sastāvā ir kortikosteroīdi, izmanto simptomātisku iekaisīgu ādas slimību ārstēšanai, piemēram, atopiskā dermatīta un psoriāzes. Tomēr šai terapijai bieži ir novērojamas blakusparādības, piemēram, neliela dedzināšanas sajūta un bieži vien pacienti pārtrauc terapiju, jo parādās ādas atrofija.

Pētnieki no Inserm izvirzīja hipotēzi, ka šis negatīvais efekts varētu būt saistīts ar neatbilstošu mineralkortikoīdu receptoru stimulāciju epidermā. Šie receptori, kas ir izveidoti arī nierēs, sirdī, acīs un atsevišķos neironos reaģē ar aldosteronu, hormonu, kas regulē asinsspiedienu.

Iepriekš veiktos pētījumos pierādīja, ka šie receptori ir ļoti jutīgi uz kortikosteroīdiem. Kortikosteroīdu aplikācijas uz ādas rezultējas ar plānāku ādu: sestajā terapijas dienā epidermas biezums ir samazinājies par vienu trešdaļu. Pētnieki pēc tam izraisīja receptoru farmakoloģisku blokādi, pievienojot specifiskus antagonistus kortikosteroīdu terapijā. Kortikosteroīdu nespēja saistīties ar minerālkortikoīdu receptoriem atjauno epidermālo šūnu proliferāciju un daļēji mazina epidermas atrofiju.

No klīniskā viedokļa tas nozīmē, ka spironolaktons - jau sen lietots antihipertensīvs medikaments - ir minerālkortikoīdu receptoru antagonists. Pētnieki analizēja spironolaktona ietekmi uz terapiju ar kortikosteroīdiem. Pētījumā piedalījās 23 veseli brīvprātīgie un terapijas ilgums bija 28 dienas. Dažāda sastāva krēmus aplicēja četrās vietās uz rokām:

  • krēma sastāvā bija dermatoloģijā izmantotie kortikosteroīdi;
  • krēma sastāvā bija spironolaktonu;
  • krēma sastāvā bija abus medikamentus;
  • krēma sastāvā bija placebo.

Pētījuma rezultāti uzrādīja, ka spironolaktona pievienošana kortikosteroīdu terapijai samazina ādas atrofiju.

Pētnieki norāda, ka šis ir ļoti oriģināls pētījums, starpdisciplinārs, jo apvieno endokrinoloģiju un dermatoloģiju un apvieno pētniekus no bāzes zinātnēm ar klīnicistiem. Tagad ir jānotestē šo medikamentu kombinācija uz pacientiem ar dažādām ādas slimībām, kā arī jānovērtē, vai samazinot blakusparādības, nemazinās kortikosteroīdu efektivitāte.

 

Pirmavots: Maubec E, Laouénan C, Deschamps L, et al. Topical Mineralocorticoid Receptor Blockade Limits Glucocorticoid-Induced Epidermal Atrophy in human Skin. Journal of Investigative Dermatology, 2015