Augsts holesterola un triglicerīdu līmenis un E vitamīns

Doctus . | 2015. gada 13. marts

2000. gadā tika noteikta E vitamīna vidējā dienas deva (12 mg/dn). Neskatoties uz to, pasaulē turpinās diskusijas par to, kāds ir nepieciešamais E vitamīna daudzums dienā. Vairāk nekā 90% Amerikas Savienoto Valstu iedzīvotāju, kuri nelieto uztura bagātinātājus, neuzņem noteikto E vitamīna diennakts devu ar pārtiku. Līdzīga tendence ir pierādīta arī citviet pasaulē.  

E vitamīns ir svarīgs mikroelements, kas ir nepieciešams ne tikai artēriju sienām, smadzenēm, aknām, ādai un acīm, bet tiek izmantots visās audu struktūrās un šūnu membrānās. E vitamīns pilda arī antioksidanta funkcijas, piemēram, brīvo radikāļu izvadīšanu no organisma.

Tādu lipīdu kā holesterola un triglicerīdu augsts līmenis asinīs samazina E vitamīna nokļūšanu mērķšūnās, bloķējot konkrētā mikroelementa (alfa - tokoferola) saites un uzkrājot to asinīs, secināts pētījumā, kura rezultāti ir publicēti žurnālā American Journal of Clinical Nutrition.

Pētījumā piedalījās 41 respondents (20 sievietes un 21 vīrietis). Respondenti tika dalīti divās grupās - jaunākie (sievietēm vidējais vecums 32,9 ± 6,4; vīriešiem - 30,4 ± 7,2) un vecākie (sievietēm vidējais vecums 67,3 ± 7,9; vīriešiem - 66,3 ± 8,1). Respondenti E vitamīnu uzņēma ar stabilo izotopu marķētiem salātiem (deuterium - labeled collard greens), ar kuriem varēja izsekot E vitamīna kustībai organismā. Pētnieki uzskata, ka stabilo izotopu izmantošana ir labāka metode par radioaktīvā E vitamīna ievadīšanu cilvēka organismā. Rezultātā, organisma šūnas sasniedz 24% no uzņemtā E vitamīna daudzuma, savukārt pētījumos, kur izmantots radioaktīvais E vitamīns, šis rādītājs ir bijis 81%.

Pētījumā netika pierādīta saistība E vitamīna traucētai kustībai organismā ar vecuma vai dzimuma atšķirībām, tomēr visās respondentu grupās tika atrasta saistība starp E vitamīna ilgstošu uzkrāšanos asinīs un paaugstinātu lipīdu līmeni tajās.

Iegūtie rezultāti pētniekiem rada bažas par cilvēkiem ar aptaukošanos vai kam ir metaboliskais sindroms, jo šīm cilvēku grupām visbiežāk tiek konstatēts paaugstināts holesterola un triglicerīdu līmenis asinīs. Šāds asins sastāvs rada risku visām organisma šūnām, jo tās ir pakļautas oksidatīvajam stresam (brīvo radikāļu sintēzei).

Pirmavots: M. G. Traber, S. W. Leonard, G. Bobe, X. Fu, E. Saltzman, M. A. Grusak, S. L. Booth. Tocopherol disappearance rates from plasma depend on lipid concentrations: studies using deuterium-labeled collard greens in younger and older adults. American Journal of Clinical Nutrition, 2015

Uz augšu ↑
Chain

Saistītie raksti

  • Lipīdu pārvaldības algoritms

    70 % iedzīvotāju 25—74 gadu vecumā ir paaugstināts holesterīna līmenis — tā liecina Latvijas kardiologu veiktais “Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma epidemioloģisks pētījums”. Lasīt visu