PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vīriešiem sirds slimību risks saistīts ar augstu testosterona un zema estrogēna līmeni

Doctus
Līdz šim nebija īsti skaidrs, kādēļ vīriešiem biežāk nekā sievietēm pirms menopauzes attīstās sirds slimības. Jaunajā pētījumā atklāja, ka dzimumhormonu (testosterona un estrogēna) līmenis ietekmē kardiovaskulāro risku.

Vīriešiem ir augstāks testosterona un zemāks estrogēnu līmenis nekā sievietēm pirms menopauzes vecumā.

Pētnieki bija izvirzījuši hipotēzi, ka testosterons var veicināt kardiovaskulārās slimības attīstību un estrogēns pasargāt no tās.

Pētījumā piedalījās 400 veseli vīrieši vecumā no 20 līdz 50 gadiem. Pētnieki atklāja, ka augsts testosterona līmenis ir saistīts ar zemu augsta blīvuma holesterīna līmeni, bet estrogēna līmenim nav ietekmes uz augsta blīvuma holesterīnu. Pretstatā, zems estrogēnu līmenis ir saistīts ar augstāku glikozes līmeni asinīs, sliktāku insulīna rezistenci un vairāk taukiem nekā muskuļiem. Tie visi ir cukura diabēta riska marķieri, cukura diabēts pats par sevi ir sirds slimību riska faktors.

Šie novērojumi var palīdzēt izskaidrot, kādēļ vīriešiem ir augstāks kardiovaskulārais risks. Lai pētnieki varētu noskaidrot kā estrogēns un testosterons regulē dažādus kardiovaskulāros riska faktorus, tika salīdzinātas divas vīriešu grupas, kuru hormonu līmenis tika mainīts ar medikamentu kombinācijām.

Pētījuma sākumā visi vīrieši lietoja goserelīnu, lai nomāktu testosterona un estrogēna producēšanu. Pēc tam 198 vīrieši pirmajā grupā četrus mēnešus lietoja vai nu placebo gelu vai vienu no četrām testosterona gela devām (no 1,25 līdz 10 gramiem). Šī terapija vīriešu testosterona līmeni pacēla no ļoti zema līdz augstam.

Otra grupa (n=202) lietoja tādu pašu terapiju kā pirmā grupa, bet paralēli saņēma arī anastrozolu, lai bloķētu testosterona pārveidošanos par estrogēnu. Vīriešiem fizioloģiski daļa testosterona pārveidojas par estrogēnu. Bloķējot šo procesu, novērojams ļoti zems estrogēnu līmenis.

Visiem pētījuma dalībnieki tika svērti un viņiem tika mērīts glikozes līmenis asinīs, kā arī pētījuma sākumā un beigās tika veikta DT, lai novērtētu muskuļu tauku attiecību.

Pētnieki atklāja, ka ne testosterons, ne estrogēns neizmaina zema blīvuma holesterīnu, asinsspiedienu un ķermeņa svaru. Tas norāda uz to, ka šos nozīmīgos kardiovaskulāro slimību riska faktorus neietekmē dzimumhormoni.

Pētnieki secināja, ka augsts testosterona līmenis un zems estrogēnu līmenis vīriešiem pasliktina kardiovaskulāros riska faktorus, un šīs dzimumhormonu atšķirības varētu izskaidrot dzimumu atšķirība sirds slimību saslimstībā. 

Pirmavots: The Endocrine Society. Men's heart disease risk linked to high testosterone and low estrogen.ScienceDaily. ScienceDaily, 8 March 2015.