PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Fiziskās aktivitātes palielināšana ir tikpat svarīga kā smēķēšanas atmešana

Doctus
Brīvā laika fiziskās aktivitātes vecāka gadagājuma cilvēkiem un to saistība ar sirds un asinsvadu slimību risku ir pētītas un plaši aprakstītas. Šoreiz „British Medical Journal" publicēti pētījuma dati, kas raksturo fizisko aktivitāšu saistību ar smēķēšanu un mirstību gan no sirds asinsvadu slimībām, gan to citiem cēloņiem.

Pētījumā iekļauti 14 846 vīrieši no Oslo, kas dzimuši no 1923. – 1932. gadam, un kuriem veikta sirds un asinsvadu slimību sijājošā diagnostika no 1972.–1973.gadam un atkārtoti tā veikta 2000.gadā (kad pētījumā bija iekļauti 5738 dalībnieki). 12 gadu laikā pēc 2000.gada 2154 vīrieši nomira. Fiziskās aktivitātes līmenis tika analizēts, izmantojot Cox regresijas modelēšanu. Tika salīdzināta fiziskās aktivitātes un smēķēšanas saistība.

30 minūšu ilga fiziskā aktivitāte sešreiz nedēļā saistīta ar mirstības riska samazināšanos par apmēram 40%. Un salīdzinājumā ar sēdoša dzīvesveida vai mierīga dzīvesveida vīriešiem, fiziski aktīvajiem konstatēta mūža ilgums pagarināšanās par 5 gadiem. Secināts, ka zems fiziskās aktivitātes līmenis pielīdzināms smēķēšanai, attiecībā uz mirstības riska ietekmēšanu. Savukārt palielināta fiziskā aktivitāte ir pielīdzināma smēķēšanas atmešanas ietekmei uz mirstības samazināšanos.

Pētnieki secinājuši, ka pat pēc 73 gadu vecuma fiziskā aktivitāte ietekmē mirstības rādītājus, tāpēc arī vecāka gadagājuma cilvēkiem ieteicams palielināt fiziskās aktivitātes līmeni, kā arī atmest smēķēšanu.

Avots: http://bjsm.bmj.com/content/49/11/743