PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Miega ilguma un čūlainā kolīta saistība

Doctus
Gan pārāk īss, gan pārāk ilgs laiks, kas pavadīts miegā, ir riska faktors vispārējai mirstībai, kardiovaskulārām slimībām un vēzim. Amerikas Gastroenterologu Asociācija šim sarakstam rekomendē pievienot arī čūlaino kolītu.

Šis secinājums iegūts prospektīvā pētījumā, kas sākts jau 1976.gadā, tajā piedalījās medmāsas. Tika aptaujātas medmāsas. Pētījuma gaitā follow-up tika sasniegts gandrīz 90%. Pētīja miega ilguma saistību ar dažādām slimībām. Secināts, ka miega ilguma un čūlainā kolīta sasistība veido „U veida līkni”. Tas nozīmē, ka gan pārāk īss, gan pārāk ilgs miegs saistīts ar čūlainā kolīta attīstību.

Iepriekš ir pētīta miega kvalitātes ietekme uz čūlaino kolītu, un secināts, ka slikta miega kvalitāte divkārt palielina Krona slimības uzliesmojumu. 

Visi šie pētījumi parāda, ka miegam ir liela nozīme imūnās sistēmas regulācijā un iekaisīgo zarnu slimību pacientiem miega anmnēze jāievāc īpaši rūpīgi.

Avots: Ashwin N. Ananthakrishnanet al. Sleep Duration Affects Risk for Ulcerative Colitis: A Prospective Cohort Study. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 2014; 12 (11): 1879.