PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pētījums: kā palīdzēt pacientam pārtraukt smēķēšanu?

Doctus
Dr. Ed Ellerbeck no Kanzasas medicīnas centra pēta alternatīvu metodi pēkšņai un straujai smēķēsanas atmešanai pacientiem ar HOPS (hronisku obstruktīvu plaušu slimību).

HOPS (hroniska obstruktīva plaušu slimība) ir hroniska bronhīta un emfizēmas kombinācija. Lielākā daļa cilvēku, kuriem tas attīstās ir vecāka gadagājuma smēķētāji. Pēc Amerikas statistikas datiem smēķēšana ir nāves cēlonis 9 no 10 HOPS slimniekiem, bet neskatoties uz skaitļiem, pat 39% HOPS pacientu turpina smēķēt. Nikotīns stimulē atalgojuma sajūtas rašanos smadzenēs, tāpēc lielākā daļa cilvēku nespēj izsmēķēt tikai 1 cigareti šad un tad, bet gan smēķē regulāri, lai justu šo gandarījuma sajūtu.

Pētījuma autors sadalīja vairākus simtus HOPS smēķētāju divās grupās. Viena grupa strauji atmetīs smēķēšanu, pilnīgi pārtraucot smēķēt, un saņemot nikotīna aizvietojošo terapiju 10 nedēļas. Nikotīna aizvietojošā terapija šī pētījuma ietvaros nozīmē nikotīna plāksterus, to saturošas ledenes un košļājamās gumijas. Otra grupa nikotīna aizvietojošo terapiju saņems 1 gadu, cik vēlēsies un drīkstēs turpināt smēķēt. Nikotīns pats par sevi nav tik bioloģiski kaitīgs kā karcinogēni pašās cigaretēs.

Lai izvērtētu, kura metode būs efektīvāka smēķēšanas atmešanā, pētījumā iekļautie pacienti nodos urīna analīzes, tur tiks noteikts NNAL – viens no ķīmiskiem savienojumiem, kas rodas no tabakas, bet ne no nikotīna metabolisma. Tāpat tiem tiks veikta izelpas analizēšana, lai noteiktu oglekļa monoksīda līmeni ik 3, 6 mēnešus un pēc 1 gada. Pētījuma mērķis ir noteikt, vai grupā ar ilgstošu niktīnaizvietojošo terapiju ir labāki atmešanas rādītāji (vai vismaz samazināts izsmēķēto cigarešu daudzums), jo tiem, kuri atmet smēķēšanu pēkšņi pārtraucot smēķēšanu, veiksmīgi atbrīvoties izdodas vien 4-7%. Iepriekšēji pētījumu parāda, ka smēķēt vienlaikus ar nikotīnaizvietojošo terapiju ir droši, tāpēc, pat ja smēķētājs nav motivēts atmest smēķēšanu, visticamāk nikotīna terapija palīdzēs samazināt dienā izsmēķēto cigarešu skaitu.

Pētījuma autors uzskata, ka smēķētājiem šī metode varētu būt vieglāk piemērojama, nekā pilnīgs smēķēšanas aizliegums. „Mēs dažreiz apgalvojam, ka smēķēšana ir katra paša izvēle, mēs vainojam smēķētāju par smēķēšanu, tomēr visbiežāk izvēle smēķēt tika pieņemta jaunībā, neapdomīgi, tāpēc atmešana ir sarežģīta. Tieši tāpēc uz to jāskatās kā uz hronisku slimību, lai varētu veiksmīgi atrast kādu risinājumu", stāsta dr.Ed Ellerbeck.

Avots: University of Kansas Cancer Center. "Getting smokers to quit with an unlikely drug: Nicotine." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 May 2015.