PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Fiziska slodze atvieglo fibromialģijas simptomus

Doctus
Šī gada maijā norisinājās 34. Amerikas Sāpju Biedrības (APS - American Pain Society) kongress, kur tika prezentēti vairāki pētījumi un jaunākās atziņas par sāpju medicīnu. Viens no tematiem – sāpju mazināšana pacientiem ar fibromialģiju.

Fiziskas aktivitātes aktivē smadzenēs centrus, kuri saistīti ar sāpju modulēšanu pacientiem ar fibromialģiju, iespējams, ka tas var būt sāpju risinājums šiem pacientiem.

„Akūta fiziska slodze rezultējas pārejošā sāpju atvieglojumā, un, kas ir vēl svarīgāk – nepastiprinot sāpes”, tā skaidro Laura Ellingson, kinezioloģijas profesore.

Fibromialģija ir sarežģīts un neizskaidrojams sindroms, kura viena no galvenajām izpausmēm ir sāpes, un šo sāpju izcelsmes izpratne varētu palīdzēt izprast šī visa sindroma iemeslus. Daži iepriekšēji pētījumi parādījuši samazinātu jutīgumu pret sāpēm pēc fizikas slodzes, citos iegūt neitrāli vai pat pretēji rezultāti.

Lai izprastu šo fenomenu, tika izmeklētas galvas smadzenes 12 sievietēm ar fibromialģiju, izmantojot magnētisko rezonansi.  Vidējais sieviešu vecums bija 39,5 gadi un vidējais fibromialģijas ietekmes skalas rezultāts bija 52,9. Šajā skalā vērtības ir no 0 līdz 100, ar pieaugošu simptomu smagumu.

Sievietes tika izmeklētas uzreiz pēc 25 minūšu vidējas intensitātes fiziskas slodzes, kā arī nedēļu pēc atpūtas. Izmeklējuma laikā sievietes novērtēja sāpīgus 44, 46 un 48 grādus karstu sāpju stimulus.

Šo stimulu sāpīgums bija vidēji par 2 ballēm zemāks pēc fiziskas slodzes, nekā pēc atpūtas. Izvērtējot pēc vizuālās sāpju skalas, pēc slodzes sāpes samazinājās par vidēji 5 punktiem, bet palielinājās par 7 punktiem pēc nedēļas atpūtas.

Šis pētījums vieš zināmu gaismu neskaidrajā sāpju menedžmenta problēmā. Fiziska slodze ir vislabākais antidepresants un pretsāpju līdzeklis, tomēr šiem pacientiem kustības ir sāpīgas. Tas arī ir lielākais izaicinājums – ar laiku sāpes pāries, bet ir jātiek pāri pirmajam šķērslim.

Avots: American Pain Society (APS) 34th Annual Scientific Meeting. Presented May 13, 2015. Pieejams: http://www.medscape.com/viewarticle/845229