PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Smadzenēs atrasts „spidometrs”

Doctus
Vācijas Neirodeģeneratīvo slimību centrā (DZNE) veikts pētījums uz pelēm, to galvas smadzenēs atrasts neironu tīkls, kas atbild par kustībām un pārvietošanos telpā. Līdzīgi neironi atrodami arī cilvēku galvas smadzenēs, tie ziņo par kustības sākšanu un nodrošina smadzenes ar informāciju par kustības ātrumu.

Pazīstamos apstākļos kustības ir mērķtiecīgas, piemēram, ja mēs ieturam pauzīti birojā, dodoties pēc kafijas, mēs dabīgi veicam jau iepriekš atmiņā noglabātu ceļu – cauri biroja durvīm, pa kreisi gaitenī, gar logiem utt. Lai mēs neapmaldītos, smadzenēm ļoti lielā ātrumā jāapstrādā dažāda sensorā informācija – tā ir viena no pamatfunkcijām, ko veic mūsu galvas smadzenes. Tas pats attiecas arī uz jebkuru citu uz pārvietošanos transportlīdzeklī. Palielinoties kustības ātrumam, palielinās apstrādājamās sensorās informācijas daudzums – un smadzenēm ir mazāk laika, lai apstādātu vides norādes un saistīt tās ar atmiņās esošo telpas izjūtu. Uztverei jāspēj darboties tikpat ātri, cik notiek kustība, citādi varam nonākt pie printera, nevis pie kafijas aparāta.

Jau kādu laiku ir zināms, ka hipokamps – tā smadzeņu daļa, kas kontrolē atmiņu, it īpaši atmiņu par telpu – pielāgojas kustības ātrumam. Tā elektriskai aktivitātei ir ritmiskas fluktuācijas, un jo ātrāk mēs kustamies, jo ātrāk daži neironi tiek aktivēti. Palielinātā aktivitāte padara smadzenes jutīgākas, tās intensīvāk uztver mainīgos sensoros stimulus. Bet kā smadzenes patiesībā aptver, cik ātra ir kustība? Tagad šis mehānisms ir izprasts. Lai to izprastu, tika stimulēti konkrēti apvidi peļu smadzenēs, un ierakstīta to aktivitāte, esot kustībā. Secināts, ka šīs „spidometra" šūnas atrodas medial septum – smadzeņu struktūrā, kas ir tieši saistīta ar hipokampu. Tie kopā veido relatīvi nelielu neironu grupu, kas sastāv no dažiem tūkstošiem šūnu. Šī neironu grupa uztver informāciju no sensorām un motorajām sistēmām, nosaka kustības ātrumu kustības brīdī. Šī neironu grupa atbildīga arī par kustības uzsākšanu. Līdz šim tika uzskatīts, ka šīs funkcijas piemīt tikai smadzeņu garozai. Šīs jaunatklātās nervu šūnas ir saistītas ar smadzeņu rajoniem, kuru skar Parkinsona slimība. Šī slimība saistīta ar kustību traucējumiem un var radīt demenci. Protams, tiek plānoti arī tālāki pētījumi par šo tēmu.

Avots: DZNE - German Center for Neurodegenerative Diseases. "Researchers find speedometer in the brain." ScienceDaily. ScienceDaily, 3 June 2015. Pieejams: www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150603132252.htm.