PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Latvijā veikts pētījums par dzemdes vēža iedzimtības risku

Rīgas Stradiņa universitāte
Latvijā veikts pētījums par dzemdes vēža iedzimtības risku
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pacientēm dzemdes vēzis ir iedzimts, ņemot vērā ģimenes onkoloģiskās saslimstības vēsturi. Diagnozes precizēšanai ģimenēs ar pārmantotā vēža slimības vēsturi tika noteiktas iespējamās mutācijas.

Dzemdes vēzis ir viena no biežākajām onkoloģiskajām saslimšanām sievietēm, ieņemot trešo vietu pēc krūts un ādas vēža. Latvijā katru gadu tiek atklāti vidēji 360–390 jauni dzemdes vēža gadījumi. Dzemdes vēzim, tāpat kā visām onkoloģiskajām slimībām, ir svarīga agrīna diagnostika. Izmantojot paplašinātu datu analīzi un speciālus diagnostiskos kritērijus par pirmās un otrās pakāpes radiniecēm ar dzemdes vai zarnu vēzi ģimenēs, ir iespējams noteikt risku saslimt ar minēto vēža formu.

Pētījumā noskaidrots, ka pārmantotā dzemdes vēža klīniskā incidence Latvijā ir 2,7 %. Iegūtie rezultāti liecina par pārmantotā dzemdes vēža esamību un pārmantotības kritērija izmantojamību agrīnā dzemdes vēža diagnostikā, terapijā un profilaksē.

Pētījumā, kas tika veikts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, tika iekļautas 704 pacientes, kurām veikta detalizēta analīze par saslimšanas vecumu, slimības stadiju, dzīvildzi un vēža atkārtotu agresiju saistībā ar pārmantoto dzemdes vēzi pretstatā saslimšanas gadījumiem ar dzemdes vēzi bez iespējamā iedzimtības riska.

8. jūlijā Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomē aizstāvēts promocijas darbs "Pārmantotā endometrija vēža raksturojums Latvijā", autore Liāna Švampāne.

Ar veikto pētījumu var iepazīties RSU mājas lapā šeit: http://www.rsu.lv/petnieciba/promocija/promocijas-darbi