PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kāpēc cilvēkiem gribas skriet?

Doctus
Prieks rodas skrienot. Prieks būt, brīvības sajūta, papildus enerģija, ko jūt skrējēji, kā izrādās nav tikai endorfīnu darbības rezultāts. Monreālā (Kanādā) veikts pētījums skriešanas prieku izskaidro ar dopamīna līmeņa izmaiņām.

Noskaidrots, ka labsajūtu, kas rodas veicot izturības aktivitātes, ietekmē leptīns – metabolisma atslēgas hormons. Leptīnu ražo taukaudi, tas piedalās sāta sajūtas veidošanā.

Jo vairāk leptīna cirkulācijā, jo mazāk cilvēkiem gribas ēst. Pētījuma rezultāti parāda, ka leptīnam ir nozīme arī skriešanas motivācijas veidošanā, kas saistīta ar ēdiena meklēšanu.

Ir cieša saistība starp hormoniem, kuri regulē ēstgribu un fiziskās aktivitātes. Uzskata, ka izturības skriešanas spējas ir attīstījušās evolūcijas gaitā, lai palielinātu iespējas atrast ēdienu. Šis pētījums norāda uz leptīna lomu enerģijas regulēšanā un tādas uzvedības veicināšanā, kas organismam ir „atalgojoša" – respektīvi leptīns veicina fiziskās aktivitātes, lai atrastu ēdienu.

Pētnieki savu hipotēžu pierādīšanai izmantoja peles – tās speciāli ierīkotajos skriešanas ratiņos dienā noskrien līdz pat 7 kilometriem. Laboratorijas apstākļos salīdzināja normālas peles aktivitāti ar tādas peles aktivitāti, kurai nomākta molekulas STAT3 aktivitāte (to aktivē leptīns). Šī molekula atrodas dopamīna ražojošos neironos. Normālu peļu aktivitāte izrādījās mazāka nekā pelēm, kurām nomākta STAT3 molekula. Normālos apstākļos peles ir mazāk aktīvas, jo leptīns aktivē STAT3 dopamīna neironos, tas savukārt ziņo galvas smadzenēm, ka enerģijas rezerves ķermenī ir pietiekamas un nav nepieciešamības doties ēdiena meklējumos. Pelēm, kurām STAT3 tika nomākts, šāds „pietiekamības" signāls neveidojas.

Vai leptīnam ir nozīme arī cilvēku aktivitātes regulēšanā? Atbilde ir jā. Iepriekšēji pētījumi jau parādījuši saistību starp leptīna līmeni un maratona finiša laikiem. Jo zemāks leptīna līmenis, jo labāks rezultāts. Šis pētījums ar pelēm parāda, ka zemāks leptīna līmenis palielina motivāciju skriet, tāpēc ir vieglāk sasniedzama labsajūta skriešanas laikā.

Peles, cilvēki un zīdītāji kopumā ir attīstījušies tā, ka hormoni galvas smadzenēm sūta skaidru informāciju: kad ēdiena ir maz, ir jāskrien, lai to sameklētu.

AVOTS: Fulton et al. Leptin suppresses the rewarding effects of running via STAT3 signaling in dopamine neurons. Cell Metabolism, September 2015. DOI: 10.1016/j.cmet.2015.08.003