PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Muskuļu novecošanos iespējams aizkavēt

Doctus
Aijovas Universitātes zinātnieki atklājuši muskuļu vājuma un atrofijas iemeslu vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tam pamatā ir proteīns ATF4, kas izmaina gēnu ekspresiju šķērssvītrotajā muskulatūrā, tādējādi samazinot muskuļu proteīnu sintēzi, muskuļu spēku un masu. Šī proteīna darbību aizkavēt var ābolos un zaļos tomātos esošas vielas.

Akūtu muskuļu vājumu, kas radies uzturvielu trūkuma un imobilitātes dēļ, var aizkavēt, uzturā lietojot ābolu mizas sastāvā esošo ursolskābi un negatavos tomātos esošo tomatidīnu.

Šīs vielas ievērojami mazina ar vecumu saistīto muskuļu vājumu un atrofiju pelēm. Pētījumā peles tika sadalītas vairākās grupās un tām nozīmēta diēta bez ursolskābes, 0,27% ursolskābi saturoša, bez tomatidīnana un 0,05% tomatidīna saturoša. Pētnieki secinājuši, ka abas vielas palielināja muskuļu masu par 10% un muskuļu spēku uzlaboja par 30%. Šie dati norāda uz abu vielu pozitīvo ietekmi.

Samazinot ATF4 aktivitāti, ursolskābe un tomatidīns veicina šķērssvītroto muskuļu atjaunošanos, aikavē to novecošanos.

AVOTS: University of Iowa Health Care. "Keeping older muscles strong." Medical News Today. MediLexicon, Intl., 9 Sep. 2015.