PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

RSU pētnieki izstrādā jaunu algoritmu vēža diagnostikai

Doctus
RSU pētnieki izstrādā jaunu algoritmu vēža diagnostikai
Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) ir noslēdzies Medicīnas fakultātes Ķirurģijas katedras docenta Andreja Vanaga vadītais starpdisciplinārais projekts Neiroendokrīno un endokrīno audzēju diferenciāldiagnostikas tehnoloģiju izstrāde, kura rezultātā tika izveidots jauns algoritms vēža diagnostikai.

Projekta vadītājs docents Andrejs Vanags stāsta: „Šā projekta vispārīgais mērķis bija pētnieciskajam darbam piesaistīt jaunus zinātniekus, ārvalstu pētniekus un doktorantus, un tas ir sasniegts. RSU ir izveidojies jauns zinātniskās aktivitātes kodols, kas turpinās darbu onkoloģiskajā pētniecībā. Pētījuma rezultāti ļaus izprast svarīgas 21. gadsimta onkoloģiskās pētniecības problēmas par ļaundabīgo endokrīno un neiroendokrīno audzēju attīstību, kā arī diagnosticēt šos audzējus, izmantojot imūnhistoķīmiskos molekulāros marķierus un kontrasta ultrasonogrāfiju. Kaut gan neiroendokrīnie audzēji kopumā ir reti sastopami, tomēr dati liecina, ka saslimstība ar tiem pēdējo 30 gadu laikā ir pieaugusi sešas reizes, tāpēc pētījums par audzēju diagnostikas algoritma izstrādi ir īpaši aktuāls un nepieciešams.”

Līdz šim onkoloģiskās diagnostikas pamatā bija audzēja šūnu apskate mikroskopā, bet šajā pētījumā RSU zinātnieki audzēja audos noteica daudz lielāku bioloģisko parametru spektru – sešpadsmit imūnhistoķīmiskos molekulāros marķierus. Jaunums pētniecībā ir ne tikai lielais marķieru skaits, bet arī to integrētā analīze, pētot dažādus audzēja aspektus, piemēram, šūnu vairošanās ātrumu, invazivitāti, jaunu asinsvadu veidošanās audzējos u. c. parametrus. Pētījums ļaus saprast, cik un kurus no marķieriem turpmāk audzēju diagnostikā labāk izmantot. Imūnhistoķīmisko molekulāro marķieru kopums, ko projektā pētījuši RSU zinātnieki, ļaus precīzāk izvērtēt, cik audzējs ir agresīvs, cik strauji tas aug, un tas palīdzēs izvēlēties vislabāko terapijas metodi konkrētā audzēja ārstēšanā – operāciju, ķīmijterapiju, bioloģisko terapiju vai citu pieeju.

Pētījuma ietvaros iegūta arī Latvijā pirmā pieredze biežāk sastopamā ļaundabīgā endokrīnā audzēja -vairogdziedzera vēža jaunas izmeklējuma metodes pielietošanā – tie ir vairogdziedzera kontrasta ultrasonogrāfiskie izmeklējumi. Iegūtie attēldiagnostikas dati tika zinātniski analizēti. Iegūtajiem rezultātiem ir arī starptautiska nozīme – tie palīdzēs citu valstu radiologiem interpretēt gūtos datus un plānot tālākos pētījumus. Vairogdziedzera audzējos ar kontrasta ultrasonogrāfijas metodi atklātās vaskularizācijas īpatnības arī tika iekļautas diagnostiskajā algoritmā.

Plašāks apraksts par projektu un ilustrācijas ir pieejamas RSU mājas lapā šeit: http://www.rsu.lv/dazadi/zinas-un-notikumi/aktualitates/9252-rsu-petnieki-izstrada-jaunu-algoritmu-veza-diagnostikai

Papildu informācijai:

Edijs Šauers, RSU Komunikācijas departamenta direktors Tālr. 67409278, mob. tālr. 29471298.

E-pasts: edijs.sauers@rsu.lv