PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Latvijas iedzīvotāji ignorē savas galvassāpes

Doctus
Latvijas iedzīvotāji ignorē savas galvassāpes
Jaunākie Latvijas Galvassāpju biedrības iegūtie aptaujas dati liecina, ka 68,1% aptaujas dalībnieku uzskata, ka spēcīgas galvassāpes nav pietiekami nopietns iemesls, lai apmeklētu galvassāpju speciālistu vai ģimenes ārstu.

Vēl jo vairāk - gandrīz katrs piektais (18,1%) aptaujātais Latvijas iedzīvotājs spēcīgu galvassāpju gadījumā neko nedara, lai tās mazinātu vai vienkārši galvassāpes ignorē.

Vismaz reizi mēnesī no galvassāpēm cieš teju katrs ceturtais (23%) aptaujātais, savukārt katrs piektais no tām cieš pat vairākas reizes mēnesī. 27,9% respondentu ar galvassāpēm saskaras vien pāris reizes gadā, taču 1,5% no aptaujātiem tās nekad mūžā nav pieredzējuši.

Lai uzveiktu galvassāpes mazliet vairāk nekā puse aptaujāto (54,9%) lieto bezrecepšu pretsāpju medikamentus, savukārt katrs trešais aptaujātais galvassāpes mazina, dodoties pastaigā svaigā gaisā vai kārtīgi izvēdinot telpu. 29,9% respondentu galvassāpes kliedē miegs, savukārt 16,2% aptaujāto galvassāpes cenšas ierobežot, dzerot ūdeni. 12,7% izvēlas lietot tautas medicīnas līdzekļus, taču tikai 3,9% aptaujāto lieto ārsta parakstītus medikamentus.

Gandrīz puse (49,5%) aptaujāto norādīja, ka galvassāpju laikā nekad nav piedzīvojuši simptomus, kas varētu liecināt par migrēnu. Savukārt otra puse aptaujāto atklāja, ka galvassāpju laikā ir piedzīvojuši vismaz kādu no migrēnas simptomiem - paaugstināts jutīgums pret skaņām (21,6%), smaržu (6,9%) un gaismu (18,1%), kā arī nelabums (20,6%) un slikta dūša (20,1%). Gandrīz katrs desmitais (9,3%) aptaujātais Latvijas iedzīvotājs atzina, ka piedzīvojis visus iepriekš minētos migrēnas simptomus.

"Aptaujas rezultāti iezīmē pozitīvu tendenci, ka sabiedrība pakāpeniski kļūst izglītotāka jautājumos par migrēnu – 80,9% aptaujāto zina, ka par migrēnu liecina spēcīgas, pulsējošas vienpusējas galvassāpes, kas periodiski atkārtojas, un tikai 5,9% aptaujāto uzskata, ka migrēna ir vien ikdienišķas galvassāpes. Tomēr jāuzsver, ka mūsu sabiedrībā arvien ir iesakņojies maldīgs uzskats, ka migrēnu visbiežāk piemeklē sievietes. Tomēr realitātē no migrēnas nav pasargāti arī vīrieši, kā arī bērni, kuriem migrēna var izpausties krietni citādāk nekā pieaugušajiem," uzsver Latvijas Galvassāpju biedrības vadītāja, neiroloģe – algoloģe (sāpju speciāliste) Aija Freimane.

"Būtiski ir pieminēt arī rezultātu satraucošo daļu, kas atspoguļo situāciju, ka spēcīgu galvassāpju vai migrēnas gadījumos pie ģimenes ārsta vēršas vien aptuveni katrs desmitais aptaujātais, bet pie galvassāpju speciālista 4,9% aptaujāto. Savukārt vairāk nekā puse respondentu uzskata, ka galvassāpju gadījumā vispār nav nepieciešams doties pie jebkāda speciālista. Šī tendence ir bīstama, jo galvassāpes var liecināt par dažādām nopietnām saslimšanām un konsultācija pie speciālista ir būtiska pareizas diagnozes noteikšanai un piemērotas ārstēšanas uzsākšanai," turpina A. Freimane.

Aptauja veikta no 2015.gada 9.decembra līdz 15.decembrim.