PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Iespējams, ka jauna ibuprofēna forma sāpes mazina efektīvāk

Doctus
Jaunā pētījumā ar pelēm un žurkām zinātnieki izpētījuši, ka ibuprofēna arginātu var lietot lielākās devās bez kardiovaskulāro blakņu riska paaugstināšanās, kas ir būtiska problēma šobrīd pieejamo bezrecepšu pretsāpju produktu lietošanas gadījumā.

Ibuprofēna argināta lietošanas gadījumā novērota ne tikai labāka panesība, bet arī novērots, ka tas ātrāk nonāk asinsritē nekā šobrīd esošās ibuprofēna formas, tādējādi sāpju mazināšanu panākot ātrāk.

Zinātnieki veica dažādus eksperimentus, izmantojot gan atsevišķas šūnas, gan laboratorijas dzīvniekus, kuriem vienlaikus novērots arī asinsspiediens. Pirmajā gadījumā izmantotas peļu šūnas barotnēs bez arginīna. Noskaidrots, ka arginīns šajā ibuprofēna formā šūnās darbojas tieši tāpat kā normālos apstākļos. Veikti pētījumi arī ar peļu un žurku asinsvadiem, kuriem likvidēts arginīns – šajā eksperimentā ibuprofēna argināts atjaunoja asinsvadu funkciju līdz normai, kāda tā bija pirms arginīna likvidēšanas. Tam sekoja eksperiments ar asinsspiediena mērīšanu žurkām, kurām bloķēts normālos apstākļos esošais arginīna efekts – tā rezultātā žurkām paaugstinājās asinsspiediens. Ibuprofēna arginīna lietošana šīm žurkām asinsspiedienu pazemināja līdz normālam līmenim.

No pētījuma secināms, ka ibuprofēna arginīns darbojas gluži kā arginīns normālos apstākļos, un nerada kardiovaskulārās blaknes tā, kā tās rada lielas šobrīd pieejamo bezrecepšu pretsāpju medikamentu devas. Šā ibuprofēna potenciāls lietošanai cilvēkos ir pievilcīgs, ne tikai kardiovaskulārā riska mazināšani, bet arī efektīvai sāpju mazināšanai.

AVOTS: N. S. Kirkby, A. Tesfai, B. Ahmetaj-Shala, H. H. Gashaw, W. Sampaio, G. Etelvino, N. M. Leao, R. A. Santos, J. A. Mitchell. Ibuprofen arginate retains eNOS substrate activity and reverses endothelial dysfunction: implications for the COX-2/ADMA axis. The FASEB Journal, 2016.