PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Jaunas iespējas vitamīna B12 līmeņa noteikšanai asinīs

Doctus
Austrālijas pētnieki izstrādājuši pasaulē pirmo optisko sensoru, ar kura palīdzību var noteikt vitamīna B12 līmeni atšķaidītās asinīs. Tas ir pirmais solis ceļā uz zemu izmaksu un portatīvu vitamīna B12 deficīta testu. Vitamīna B12 deficīts ir saistīts ar palielinātu demences un Alcheimera slimības risku.

Šāda ierīce ļautu izsekot vitamīna B12 līmenim augsta riska pacientiem un ļautu agrīni iejaukties – palielināt zemo vitamīna B12 līmeni un palīdzēt pārvarēt pašreizējo testēšanas metožu ierobežojumus, kas ir dārgās un laikietilpīgās metodes.

"Ir pierādīts, ka vitamīna B12 deficīts ir potenciāli modificējams demences un Alcheimera slimības riska faktors", uzsver Dr. Georgios Tsiminis, zinātniskais asistents Adelaidas universitātē.

Sensors vēl joprojām ir izmēģinājuma stadijā, taču turpinot to attīstīt, tam ir liels potenciāls.

"Pašlaik mūsu ierīce nevar palīdzēt noteikt vitamīna B12 deficītu vispārējā praksē," norāda Dr. Tsiminis. "Tomēr šī ir pirmā reize, kad ir pierādīts, ka optiskā spektrometrija spēj noteikt vitamīna B12 līmeni cilvēka asins serumā." Vitamīna B12 noteikšana ar optisko sensoru aizņem mazāk nekā minūti un prasa minimālu sagatavošanos. Šis ir pirmais pierādījums vitamīna B12 noteikšanai cilvēka asins serumā bez nepieciešamības veikt pilnu laboratorisko testu.

Sensors izmanto optisko mērīšanas metodi – Raman spektroskopiju, kas rada unikālu optisko mērķa molekulas "pirkstu nospiedumu". Šajā gadījumā tas ir vitamīns B12.

Laika un izmaksu ierobežojumi šobrīd nozīmē, ka regulāra vitamīna B12 līmeņa noteikšana netiek veikta. Esot šādai ierīcei, šis varētu kļūt par rutīnas testu. Tas potenciāli var ietekmēt demences un Alcheimera slimības sastopamību.

AVOTS: University of Adelaide. "Developing a sensor for vitamin B12 deficiency." ScienceDaily. ScienceDaily, 17 October 2016.