PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ceftriaksons - potenciāls Alcheimera slimības ārstēšanā

Doctus
Pētījumā atrasta iespēja daļēji atjaunot galvas smadzeņu neironu starpšūnu komunikāciju Alcheimera slimības skartajos galvas smadzeņu rajonos.

Zinātnieki izmantoja ceftriaksonu, ko izmanto bakteriālu infekciju ārstēšanā. Lietojot ceftriaksonu, pētījumā pelēm izdevās mazināt sinapšu pārrāvumu un atjaunot neironu starpšūnu komunikāciju.

Alcheimera slimības pacientiem smadzenēs veidojas amiloīda izgulsnējumi. Šie izgulsnējumi ir Alcheimera slimības bojājumu pamats, tie ierobežo starpšūnu komunikāciju un iedarbojas toksiski uz neironiem. Zinātnieki izpētījuši, ka apkārt slimības skartajām smadzeņu daļām ir augsts glutamāta līmenis (glutamāts ir signālmolekula, kas nepieciešama starpšūnu komunikācijā) un glijas hiperaktivitāte. Glutamāta-pārbagātības apstākļos izmainās komunikācija starp neironiem, tādējādi veicinot to bojāeju vēlākās slimības stadijās.

Izmantojot attēldiagnostikas metodes un apskatot glijas šūnas un glutamātu ap izgulsnējumu zonām, noskaidrots, ka šūnas pašas nespēj "atbrīvoties" no glutamāta, kas tajās akumulējas. Izmantojot ceftriaksonu, izdevās paātrināt glutamāta transportu; atjaunojot glutamāta līmeni līdz normālam, neironu aktivitāti pētījumā izdevās atjaunot.

Šis atklājums varētu būt nozīmīgs agrīnu Alcheimera simptomu ārstēšanā.

AVOTS: J. K. Hefendehl, et al. Mapping synaptic glutamate transporter dysfunction in vivo to regions surrounding Aβ plaques by iGluSnFR two-photon imaging. Nature Communications, 2016; 7: 13441.